Drempel opleiding tot verpleegkundige te laag
20 Mar 2013, 18:00
foto
Deelnemers aan het tweedaagse congres van de COVAB.


Hoewel gediplomeerde verpleegkundigen uit Suriname hoog staan aangeschreven, is de drempel voor de opleiding te laag. Mensen met een voj-diploma kunnen zich inschrijven voor de opleiding tot verpleegkundige. In vergelijking met het buitenland is het instapniveau te laag. Het curriculum moet worden aangepast.

Met als thema ‘Kwalificeren voor de toekomst, het verpleegkundig onderwijs in perspectief’ is vandaag het tweedaagse congres in hotel Wyndham Garden Hotel begonnen. Gail Molijn van de Centraal Opleidingen en Beoefenaren van Aanverwante Beroepen (COVAB ) zegt aan Starnieuws, dat er zal worden gesproken over de huidige positie, die het verpleegkundig onderwijs inneemt. Ook zal het instapniveau aan de orde komen. Meer dan 120 personen nemen deel aan het congres.

Opvoeren niveau nodig
“Er zal gewerkt moeten worden aan de 'upgrading' van het niveau omdat de maatschappij aan het veranderen is. De upgrading zal geleidelijk aan moeten geschieden", deelt Molijn mee. Dit proces zal enkele jaren in beslag nemen.

Verschillende betrokkenen binnen de gezondheidszorg zullen aan het woord komen. Er zal een paneldiscussie op gang worden gebracht om te komen tot een structureel aanpak. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft zich laten vertegenwoordigen door de directeur van het Bureau Openbaar Gezondheidszorg Lesley Resida. Het congres wordt morgen afgesloten met aanbevelingen die moeten leiden tot een beter perspectief voor het verpleegkundig onderwijs.

Milton Bisschop
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May