Aardverschuivingen Brazilië eisen 13 levens
18 Mar 2013, 19:30
foto
De aardverschuiving vernietigde huizen in Petropolis, ten noorden van Rio de Janeiro. (Foto: AFP)


Bij aardverschuivingen in een bergachtig gebied ten noorden van Rio de Janeiro zijn tenminste dertien mensen gedood. Zware regenval veroorzaakte de aardverschuivingen die de stad Petropolis hebben geraakt.

Een rivier trad buiten haar oevers en overstroomde het stadscentrum dat ongeveer 64 kilometer ten noorden van Rio ligt. Een baby en twee hulpverleners behoren tot de slachtoffers, zeggen autoriteiten.

President Dilma Rousseff van Brazilië zegt dat er “ingrijpendere maatregelen” nodig zijn om de mensen, die waarschuwingen negeren, te verwijderen uit risicogebieden. "Ons preventie systeem waarschuwt de mensen", zei ze aan Braziliaanse media in Rome. Ze sprak na een vergadering met het hoofd van de Voedsel- en Landbouworganisatie. “Ik denk dat er drastischere maatregelen nodig zijn, zodat mensen niet gaan wonen waar ze niet horen te zijn.”

Meer regen
Een rampenteam van het Braziliaanse leger is naar de regio gestuurd om de lokale autoriteiten bij te staan. In sommige gebieden had het in 24 uur meer dan 300 mm geregend. Het maandelijkse gemiddelde in deze tijd van het jaar is ongeveer 270mm.

Verondersteld wordt dat ten minste 50 mensen hun huis hebben verloren. Het gebied rond Petropolis heeft eerder dodelijke aardverschuivingen gehad – in 2011 zijn 900 mensen gedood bij een soortgelijke incident.

De overheid is haar beloften om te investeren om dit soort aardverschuivingen te voorkomen, niet volledig nagekomen. De stad blijft op hoog alarm en wordt er nog meer zware regen verwacht. Scholen zijn gesloten en bewoners hebben het advies gehad om in huizen te blijven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May