SLM-passagiers verrast met wijziging vluchtroute uit Belem
17 Mar 2013, 16:00
foto
Onrust bij passagiers aan boord van de SLM. (Foto: Edwien Bodjie)


Passagiers die naar Cayenne moesten, werden kort voor het opstijgen uit Belém do Pará (Brazilië) vrijdagnacht, verrast met de mededeling dat de SLM niet op Cayenne zal stoppen. Er ontstond tumult aan boord waardoor het toestel terug moest keren naar de terminal. Vijftien personen waren geboekt voor Cayenne, waar de SLM een tussenstop moest maken.

Het ging om de vertraagde PY 9918 die woensdag 14 maart passagiers had moeten vervoeren naar Cayenne en Paramaribo. Nadat vrijdagnacht was omgeroepen dat het toestel rechtstreeks naar Paramaribo zou vliegen, kwamen er protesten van inzittenden met een ticket naar Cayenne, meldt journalist Ank Kuipers die ook aan boord was.

Niet vooraf geïnformeerd
Surinam Airways had de reizigers niet vooraf geïnformeerd over het gewijzigde vliegschema. Op de digitale vertrekborden op de airport was aangegeven dat de PY 9918 zowel Cayenne als Paramaribo zou aandoen. Gezagvoerder Anthony del Prado besloot de take-off uit te stellen, om passagiers de gelegenheid te geven het vliegtuig, District of Marowijne, te verlaten. Hij legde uit dat nachtelijk vertrek uit Cayenne niet mogelijk zou zijn omdat daar 's nachts geen technici beschikbaar zijn.

Na hevige discussies en langdurig overleg was het zó heet in de cabine, dat passagiers het er niet meer uithielden. Op eigen initiatief begaven zij zich naar de uitgang, waar zij koelte zochten in de slurf. Stewardessen deelden glazen water en appelsap uit. Volgens een ervaren passagier is de airconditioning van het toestel al tijden buiten werking. Er zou altijd een technicus meevliegen om bij eventuele problemen direct te kunnen ingrijpen.

SLM erkent fout
Het toestel is ruim twee uren later alsnog vertrokken. Passagiers naar Cayenne die wél aan boord waren gebleven, konden hun reis naar Frans-Guyana zaterdagochtend per bus voortzetten. Dat gebeurde op kosten van Surinam Airways. De maatschappij heeft ook betaald voor de extra overnachting en overige kosten van de andere reizigers.

Clyde Cairo, vicepresident Commercial Affairs van de SLM, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de passagiers bij de afhandeling meegedeeld moest worden dat Cayenne niet meer aangedaan kon worden. Dit is niet gebeurd, waardoor de mensen pas aan boord de mededeling kregen. De SLM zal maatregelen treffen waardoor deze fout niet meer gemaakt wordt. Het toestel kon in de nacht niet landen op de luchthaven van Cayenne omdat er geen technische faciliteiten waren om de motor op te starten, nadat de passagiers waren uitgestapt. Cairo deelt mee dat zes passagiers in Belem van boord zijn gegaan. Zij zijn opgevangen door de maatschappij. Ook de kosten voor vervoer van Paramaribo naar Cayenne per bus van de zeven personen die wel afreisden, zijn betaald door de SLM. De directie verontschuldigt zich voor het ongerief dat de passagiers van de vlucht hebben ondervonden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May