Oudere patiënten lopen meer kans op nierstenen
17 Mar 2013, 18:30
foto


Oudere patiënten lopen meer kans op nierstenen. Dit zegt huisarts Dennis Ritfeld, die op zijn poli nierstenen heeft geconstateerd bij voornamelijk patiënten boven vijftig jaar. Dit is het geval wanneer zij vanwege de aard van een bepaalde aandoening of ziekte tekenen vertonen van nierfunctiestoornissen.

De belangrijkste klachten zijn vaker plassen en pijn in de onderrug, zegt de arts. Deze patiënten worden naar het laboratorium verwezen voor nader onderzoek, waarna blijkt dat er sprake is van nierstenen. Sommige mensen hebben er last van, anderen plassen de nierstenen gewoon uit zonder dat ze ooit klachten krijgen. Patiënten die er last van hebben, krijgen vaak te maken met pijnlijke niersteenaanvallen. Deze aanvallen ontstaan wanneer een niersteen losraakt en in de urineleider terecht komt. Als de steen vastzit, kan de plas niet goed worden afgevoerd. De nieren raken hierdoor steeds verder gevuld met urine, wat veel pijn kan veroorzaken.

Gezonde leefstijl
“Bij het gebruik van homeopathische middelen worden de nierstenen opgelost, waarna een pijnloze uitscheiding van de stenen kan plaatsvinden,” vertelt Ritfeld. Hij heeft in zijn 25 jaar lange praktijk geen toename van patiënten met nierstenen gezien, maar waarschuwt wel dat een dergelijke ervaring, vanwege de pijn die ermee gepaard gaat, niet prettig is. Hij adviseert eenieder dan ook om veel te drinken.

Hetzelfde advies geeft Ashvien Sewgobind mee. Als Business Unit Manager van Pharmport merkt hij dat er veel meer herbale middelen tegen nierziekten worden verkocht. Een voorbeeld is de Keling Pill, die onder andere orthosiphonus bevat, welke helpt bij de uitscheiding van urine en het verwijderen van bestaande nierstenen. Naast het gebruik van herbale medicatie is het echter ook belangrijk er een gezonde leefstijl op na te houden. “Bewegen en gezond eten is belangrijk, alcohol en roken een absolute 'no!', zeker voor mensen die last hebben van hun nieren,” geeft Sewgobind mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May