Waterforum dringt aan op integraal waterbeheer
17 Mar 2013, 22:30
foto


Het Waterforum Suriname vraagt aandacht voor een integrale aanpak van het waterbeheer. Beleidsmakers en politici moeten bewuster gemaakt worden van het belang van het treffen van maatregelen ter bescherming van onze waterbronnen voor de toekomst. Dit kwam naar voren op een discussieavond van het Waterforum de vorige week. Intussen heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen meegedeeld dat tijdens de waterweek die morgen begint, integraal beleid zal worden gepropageerd.

De discussieavond werd geleid door Alwin Linger, secretaris van het Waterforum. De eerste inleiding van de avond kwam van Otto Ferf Jentink van Wereld Waternet uit Nederland. Jentink belichtte waterpartnerschappen in Egypte en Suriname die vooral gericht zijn op capaciteitsopbouw bij lokale organisaties, zoals SWM en Overliggend Waterschap MCP in Nickerie. Aan de hand van voorbeelden toonde hij aan op welke manier partnerschappen kunnen leiden tot betere resultaten binnen de waterbedrijven en hoe dat weer leidt tot betere waardering van de gemeenschap. De discussie over dit onderwerp spitste zich toe op de vraag in hoeverre capaciteitsopbouw programma’s leiden tot betere prestaties en of organisaties niet op eigen krachten hun eigen ontwikkeling moet inzetten. Geconcludeerd werd dat waterpartnerschappen de lokale organisaties helpen om zich te versterken, zodat zij op den duur geen begeleiding meer nodig hebben, meldt Waterforum.

Bewustwording noodzakelijk
De tweede inleiding werd verzorgd door Siewnath Naipal van de Universiteit van Suriname. Naipal gaf aan dat Suriname over grote voorraden zoet water beschikt, maar toonde gedocumenteerd aan op welke manier de veranderingen in het klimaat de waterbronnen van Suriname beïnvloeden en welke risico’s daaraan verbonden zijn. Ook de negatieve effecten van de vervuiling van waterlopen, met name kwikvervuiling in het goudgebied, maar ook lozingen van afval in stedelijke gebieden, vragen om de nodige aandacht.

De centrale vraag van de discussie was hoe de huidige beleidsmakers op deze ontwikkelingen zouden moeten inspelen. De algemene conclusie was dat er veel meer aan bewustwording moet worden gedaan, zowel bij de burgers als bij de beleidsmakers. Pas als men zich voldoende bewust is van de hedendaagse waterproblematiek zullen er integrale en duurzame oplossingen kunnen worden geboden. Positieve voorbeelden van duurzame oplossingen zijn het instellen van diverse beschermde gebieden in Suriname ter behoud van de biodiversiteit. De aanwezigen riepen organisaties als Waterforum Suriname op om meer activiteiten te ontplooien die het bewustwordingsproces positief zullen beïnvloeden.
Manodj Hindori, voorzitter van Waterforum Suriname, is blij met de respons van de deelnemers. Hij plaatste de activiteiten van het Waterforum in 2013 in het teken van het 'international year of water cooperation'.

Van 18 tot en met 23 maart zal de Nationale Waterweek worden gehouden onder auspiciën van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Hoogtepunt zal zijn de Wereld Waterdag op 22 maart.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May