Zumbathon stichting Ypsilon groot 'beweegfeest'
17 Mar 2013, 04:00
foto
De zumbathon van stichting Ypsilon is een groot succes geworden. (Beeld: René Gompers)


Het is bewegen geblazen op het terrein van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Cliënten en verpleegkundigen hebben zaterdag met honderden anderen zij aan zij gezweet tijdens een stevige 'workout' van ruim twee uren. De 'zumbathon' is onderdeel geweest van de verjaardagsactiviteiten van stichting Ypsilon.

Deze stichting, die de belangen behartigt van mensen met een geestelijke aandoening en hun families en naasten bijstaat, bestond op 9 maart 15 jaar. Met de slogan 'een beweegfeest voor een gezonde geest' wil de stichting gedaan krijgen dat mensen met een geestelijke aandoening meer gaan bewegen.
Joyce Dawson, voorzitter van Ypsilon, zegt aan Starnieuws dat het beweegfeest niet alleen voor de cliënten bestemd is. "De gemeenschap krijgt ook de kans om het vernieuwd en modern PCS complex te bekijken. Hiermee verlagen wij ook de drempel naar het PCS en de stigma proberen we op een sportieve manier terug te brengen."

Opvijzelen imago
PCS is al geruime tijd bezig zijn imago op te vijzelen. Het opzetten en vernieuwen van gebouwen is onderdeel hiervan. Ook de zorg wordt ontwikkeld naar internationale standaarden. Patiënten worden nu aangeduid als cliënten.
Ypsilon is in 1984 opgericht in Nederland. De Surinaamse branche is door Juanita Slengard opzet in 1997. Zij was speciaal voor de verjaardag op bezoek. "De stichting bewijst haar nut. Maar het kan altijd beter. Als we nu tevreden waren, hoefden we evengoed niks te doen", zegt Slengard. De oprichter had graag dat de stichting onafhankelijker te werk ging en niet zo afhankelijk was van het PCS. "In Nederland hebben wij subsidie maar hier is dat niet zo. Ik begrijp dat de omstandigheden hier anders zijn."

Ingeborg Zeggen, vertegenwoordiger van de cliënten in PCS beaamt dat Ypsilon haar bestaansrecht bewezen heeft. "We kunnen maar op één plaats terecht waar we ons hart kunnen luchten en aan oplossingen kunnen werken. Voor onze families nog meer want ook voor hun is het zwaar. Zij krijgen niet alleen kennis over onze aandoeningen maar leren ook hoe er mee om te gaan".
De artiesten 'Kwasi' en 'Sijtske' hielden tijdens de pauzes de menigte op de been. Ook met Faizel, een cliënt, werd uit volle borst meegezongen. Joyce Dawson meldt dat het niet zal blijven bij één dag van bewegen. "Dit is een startsein voor een project dat moet leiden tot meer sportactiviteiten in PCS ".

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May