Ingezonden: Bepaalde agenten zijn inderdaad 'goden'
17 Mar 2013, 08:00
foto


De ingezonden artikelen van de heer R.Tikai en mevrouw A.Small hebben mij zodanig ontroerd, dat het mij doet inspireren u ook op de hoogte te stellen over een incident. Alvorens ik begin geef ik met klem aan dat agenten die hun opgedragen taken naar eer en geweten uitvoeren, behoren tot mijn beste kameraden en dierbaren.

In maart 2011 kreeg ik aan huis twee geüniformeerde politieagenten in dienstvoertuig op bezoek. Meegedeeld werd dat ik een week terug aan de Tweede Rijweg, ter hoogte van Telesur omstreeks 17:00 uur, betrokken geweest zou zijn bij een aanrijding en prompt daarna zonder enige verantwoording ben weggereden. Dit wekte grote verbazing op, omdat ik mij op die bewuste dag tussen 15:00 en 20:00 uur op Paramaribo-Noord bevond voor het verrichten van werkzaamheden. Toen ik de zonen van Hermandad dit voorlegde, werden zij kwaad en mij werd opgedragen onderdanig te zijn aan het gezag. Zij vroegen vervolgens naar de autosleutels voor een grondig onderzoek.

Ik kreeg direct het gevoel dat wij hier niet te maken hadden met zuivere koffie!! Op basis van mijn burgerrecht vroeg ik gepast naar opheldering te weten welk voertuig ik zou hebben aangereden, wie de bestuurder is, wat de eventuele schade zou zijn, en of de wethouders zeker van hun zaak waren dat ik de persoon in kwestie zou zijn. Dit zette wederom kwaad bloed bij de 'goden'. Ik vroeg me af of wij als burgers van Suriname altijd en onder alle omstandigheden onderdanig moeten opstellen tegen de politie. In mijn geval ook?

Ik was zelfverzekerd dat ik niet betrokken was bij de aanrijding in kwestie en heb pertinent geweigerd mijn voertuig te laten onderzoeken. Immers, wanneer ik niet betrokken was bij de aanrijding hoe zou er een schade zichtbaar zijn aan mijn auto?

Ik legde de politiemannen voor dat ik terstond de afdeling O.P.Z. zou bellen of indien mij de mogelijkheid geboden zou worden de superieur in deze, de inspecteur van de politiepost van aangifte, te willen spreken. Er werd met een mobiel van de wethouder gebeld en ik kreeg de inspecteur aan de lijn. Hij verzocht mij om de heren aldaar de gelegenheid te geven het politioneel onderzoek te doen. Ik weigerde wederom en hij nodigde mij voor een persoonlijk onderhoud alwaar de tegenpartij ook aanwezig zou zijn. De zonen van Hermandad zijn vervolgens zeer kwaad en amateuristisch weggereden.

De volgende ochtend meldde ik mij samen met een vriend, die jurist is aan op de desbetreffende politiepost. Dezelfde voornoemde politieagenten gaven ons aan geduld te betrachtten omdat de tegenpartij (nog) niet aanwezig was. Na vijftien minuten werd ons meegedeeld dat de tegenpartij niet zou opdagen en dat wij naar huis mochten gaan. Dit ook zonder enige verontschuldiging!

Beste Surinamers! Wat is te concluderen uit dit alles? Waarom is de tegenpartij niet verschenen? Of heeft de politie zo een grote vergissing gemaakt? Hoe zal de mogelijke benadeelde worden geclaimd? Of hebben bepaalde 'goden' verborgen agenda's?

Dit voorval heeft mij maanden beziggehouden. Ik had mijn speculaties maar die hadden geen houvast totdat ik een boezemvriend werkzaam bij een verzekeringsmaatschappij ontmoette. Hij wist mij te vertellen dat de verzekeringsmaatschappij vaker geconfronteerd werd met fictief opgemaakte processen-verbaal van aanrijdingen, waarbij duizenden aan SRD's onterecht werden geïnd. Eindelijk had ik mijn bevestiging!

Tot slot zeg ik luid op: Bepaalde agenten zijn inderdaad 'goden'. Mijn srananbroeders! Opgepast!

Nitin Jagbandhan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May