Eerste solo tentoonstelling van kunstenaar Razia Barsatie
16 Mar 2013, 22:00
foto
Razia Barsatie bekijkt haar kunstwerk Trapped tijdens het vervaardigingsproces. (Foto: collectie Razia Barsatie)


De kunstenaar Razia Barsatie (31) houdt haar eerste solo tentoonstelling in Nola Hatterman Art Academy. Tijdens Anxious , (angstvallig) zal geen schilderij te zien zijn. Barsatie maakte voor deze expo een vijftal digitale kunst animatie films met de zogeheten 'stop-motion techniek'. Van elk beeld werd op de computer een digitale foto gemaakt. Precisiewerk. Enkele van de digitale video kunst animatiefilms beelden gezinssituaties uit. Het maatschappelijk fenomeen angst, bracht Barsatie terug naar het gezin. Het thema waarmee ze ooit begon als kunstenaar.

Barsatie studeerde in 2008 af aan de Nola Hatterman Art Academy (NHAA) Vervolgens rondde ze in 2012 de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, studierichting video art, af. Ze kwam op deze opleiding nadat ze in 2008 vanuit de samenwerking tussen het NHAA en de Rietveld Academie, geselecteerd was als beursstudent. Dit meldt DeSaN Productions.

Tralies
“Ik ben heel lang student geweest en heb altijd meegedaan aan groepsexposities.” Dat ze nu pas toe is aan haar eerste solo, geeft ook Barsatie’s karakter weer. Ze werkt graag samen met anderen én voor anderen. Ooit begon Barsatie als kleuterleidster, maar het tekenen en het creatief bezig zijn met haar handen en haar hoofd trok haar uiteindelijk toch meer aan.
Aanvankelijk gebruikte Barsatie het Hindostaans gezin met hun unieke normen, waarden, tradities en gebruiken als leidraad binnen haar werk. Inmiddels is de conceptueel beeldend kunstenaar geëvolueerd naar het vertalen van universele fenomenen in haar werk.

Naast de films, vervaardigde Barsatie de installatie ‘Trapped’, waarmee ze uitbeeldt hoe de mens zichzelf in zijn of haar eigen angst gevangen kan houden. De tralies waaruit ‘Trapped’ is vervaardigd, symboliseren het angstvallig geheim houden van deze angst. “De tralies in ons leven verhinderen dat onze angst naar buiten komt", legt Barsatie uit.


De expo Anxious is van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 maart 2013 van 4 uur ’s middags tot 8 uur ‘s avonds en op zondag 24 maart van 4 uur ’s middags tot 9 uur ’s avonds te bezichtigen in NHAA en het naastgelegen Kookhuis aan de Abraham Crijnssenweg 6 op het Fort Zeelandia complex.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May