Antidiscriminatie week harde werkelijkheid voor mindshift
16 Mar 2013, 16:05
foto
Jeugdleiders met regeringsadviseur Errol Alibux bij de opening van de antidiscriminatieweek op Valliantsplein.


Jeugdambassadeurs en het Nationaal Jeugdparlement (NJP), hebben vandaag in krachtige boodschappen de antidiscriminatie week aangekondigd. Op het Valliantsplein, waar de opening van de activiteiten week plaatsvond, hebben jeugdambassadeur Raynel Enfield en voorzitter Derryl Boetoe van het Nationaal Jeugdparlement hun leeftijdsgenoten met de feiten geconfronteerd. “De antidiscriminatieloop die elk jaar wordt gehouden, mag niet vervallen in een jaarlijkse traditie maar is een harde werkelijkheid, een mindshift” zei Boetoe.

De voorzitter van het NJP zegt er aan te twijfelen of na elf jaren activiteiten over antidiscriminatie en een wandelloop, de boodschap wel echt is begrepen. “Natuurlijk zien we vooruitgang, maar als we kijken naar de mate van discriminatie en de verschillende vormen daarvan die nog aanwezig zijn, dan vraag ik me echt af wat we ervan gemaakt hebben. We kunnen niet zeggen dat het elders erger is, voor het niveau dat we in Suriname hebben, moesten we veel verder zijn”, stelt Boetoe.

Geen verdeel- en heers
Enfield zegt dat een land dat bestaat uit minderheidsgroepen en een etnisch verdeelde samenleving, absoluut geen toekomst heeft. Volgens hem wordt in Suriname met elkaar geleefd maar niet samengeleefd. “Er is dus behoorlijk veel werk aan de winkel”, vindt Enfield. Hij benadrukt dat Surinamers ervoor kunnen zorgen dat de verdeel- en heerspolitiek uit de koloniale periode, zeker in de tijd van gouverneur Kielstra, voorgoed wordt verbannen. “Zestig jaar na Kielstra zitten we nog steeds met de naweeën van die bewuste verdeel- en heerspolitiek. Als een man ons dat heeft kunnen aandoen, waarom kunnen we met z’n allen het niet veranderen”, vraagt Enfield zich af.

Minister Ismanto Adna van Sport en jeugdzaken zegt dat de diversiteit in het land eerst erkend moet worden. Daarin zitten de vele tegenstellingen in de gemeenschap. Die tegenstelling van ras, religie, fysieke en sociale omstandigheden en tal van anderen zijn onderdeel van de Surinaamse realiteit waarmee geleefd moet worden. Er zal geleerd moeten worden hoe ermee door het leven te gaan. De bewindsman zegt dat gestopt moet worden om te beoordelen met wat gezien wordt, kleur, omstandigheden en afkomst. Eenheid en respect zijn volgens hem dan ook de beste ingrediënten om veranderingen teweeg te brengen.

Gelijkwaardigheid
Regeringsadviseur Errol Alibux, die president Desi Bouterse vertegenwoordigde op de bijeenkomst, heeft de jongeren opgeroepen, resoluut stelling te nemen tegen elke vorm van discriminatie. “Mensen zijn gelijkwaardig en moeten als zodanig beschouwd worden”, zegt Alibux. Hij wijst er op dat de openlijke onderhuidse discriminatie voor Suriname veel te veel is.

“We mogen ons wel gelukkig prijzen dat we over het algemeen voorbeeldig met elkaar wonen en leven. We hebben nimmer extreme etnische toestanden gehad. Juist daarin ligt onze kracht. We zijn een volk met verstand en hebben ons nooit en door geen enkele kwade invloed van buiten laten misbruiken voor gewelddadige discriminatie en apartheid”, stelt Alibux. Hij geeft de jongeren dat Suriname een veilig land moet blijven waar eenieder zonder onderscheid in vrijheid harmonie en in vrede broederlijk kan leven. “Het allerhoogste van een samenleving is het scheppen, behouden van harmonie, vrede, respect onderlinge verdraagzaamheid, solidariteit, en eenheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May