Nederlandse ambassade vraagt reizigers: 'No Wakti!'
15 Mar 2013, 18:30
foto


Veel Surinamers die willen reizen naar Europa, met name Nederland, wachten te lang om een afspraak te maken voor een visumaanvraag. Hierdoor kan het visum niet op tijd verstrekt worden. Met 'No wakti!' gaat de Nederlandse ambassade de reizigers stimuleren om zo vroeg mogelijk een datum te reserveren.

De website, nowakti.net , flyers, posters en radiospotjes moeten de mensen prikkelen om voortvarender te zijn. 'No Wakti!' is vandaag gelanceerd tijdens een persconferentie op de Nederlandse ambassade. Het vorige jaar zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld over lange wachttijden, toen visumaanvragen zich ophoopten.

Ruim van te voren aanvragen
"De vorige jaren hadden we vooral in de piekperiodes te lange wachtperiodes. Wij willen de mensen graag helpen maar ze moeten wel op tijd zijn met hun aanvraag", zegt consul Ruud van der Waals. "De piekperiode begint nu al waarbij er gemiddeld tweeduizend aanvragen binnenkomen." Jaarlijks verstrekt de ambassade ruim 18.000 visa. De pers mocht een kijkje nemen op de visumafdeling, waar het behoorlijk druk was. Eerste secretaris Floor Nuiten-Elzinga, legt uit dat de Nederlandse ambassade ook visa verstrekt voor de andere Schengen landen. Alleen Frankrijk neemt visa zelf in behandeling.

Op de website wordt haarfijn uitleg gegeven over de procedure van een visumaanvraag. Er wordt ook advies gegeven over hoe mensen het best alle documenten in orde kunnen maken zodat ze met een compleet dossier verschijnen op de dag van de visumaanvraag. De afspraak voor een visumaanvraag kan al een jaar van te voren gemaakt worden. Het maakt niet uit of er nog geen exacte reisdatum, geen garantstelling is en of als iemand nog geen ticket heeft.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May