Reuzenrad diplomaten (aangeboden)
16 Mar 2013, 10:00
foto
Een tabel met namen van diplomaten die in de periode 2000-2013 niet ingezet werden/worden.


Het leven van Surinaamse diplomaten wordt in essentie bepaald door de politieke wind die in het land waait. Als die wind hen gunstig gezind is, vertoeven zij hoog in de lucht. Zij worden benoemd in diplomatieke functies op de buitenposten of worden thuis geplaatst in hoge functies.
Bij een ongunstige politieke wind hangen de overige diplomaten heel laag bij de grond, zij worden genegeerd, zelfs verguisd en worden nergens bij betrokken.

Aan de linkerzijde van de tabel zijn personen opgenomen die in de periode 2000-2010 niet ingezet werden. Zij vertoeven thans hoog in de lucht. Enkelen onder hen vertellen nog steeds zeer verbitterd hoe zij bijkans tien jaren onheus zijn behandeld en hebben ‘gepinaard’.

Een Indiase gezegde met een universele waarde luidt jaisee ujaree hoo mai, ayese bhee na ujare koee (= zoals ik geleden heb zo zou niemand moeten lijden). Men zou denken dat juist vanwege het onrecht dat hen is aangedaan en het leed dat zij hebben geleden, zij in een geest van compassie een nieuwe koers zouden inslaan, een nieuwe wind zouden laten waaien.
Maar helaas, zij doen precies hetzelfde wat hen is aangedaan, want nu hebben de personen ter linkerzijde de plaatsen nu ingenomen van de personen ter rechterzijde van de tabel, met andere woorden, die zijn nu weggezet. Waar het kan wordt wraak genomen en rancuneus gehandeld, waarbij een geliefd wapen is de ontzegging van correcte uitbetaling van salarissen en andere emolumenten. Sommigen gaan zo ver dat zelfs de goede dingen die hun voorgangers hebben gedaan vernietigd worden i.c. geen navolging verdienen.

De vraag is dus: wat is veranderd, wat is verbeterd en wat is het verschil?
Terwijl ons land de hulp van een ieder nodig heeft om in een geest van solidariteit te werken aan de ontwikkeling van het land, zijn er nog personen bezig die telkenmale de geesten van het verleden oproepen om daarin rechtvaardiging te vinden en te zoeken van hun wraak, rancune, onjuistheden en ongerechtigheden. Als wij de geesten der tijden moeten oproepen i.c. als wij het verleden in herinnering moeten brengen , laat het dan zo zijn, dat wij dat doen om te leren van de wederzijdse fouten die zijn gemaakt.

In een parafrasering van de voormalige Indiase premier, Atal Bihari Vajpayee, kan gezegd worden: de onjuistheden van het verleden kunnen niet goedgemaakt en goedgepraat worden door herhaling van dezelfde onjuistheden in het heden.

Rudie Alihusain
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May