'ATM moedigt import buitenlandse werknemers niet aan'
14 Mar 2013, 06:00
foto
ATM-directeur Steven Relyveld.


De directeur van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) Steven Relyveld, zegt dat het importeren van buitenlandse werknemers niet wordt bevorderd. Een Filippijns uitzendbureau zou een gesprek hebben gehad met Relyveld over import van werknemers. De vakcentrale C-47 is verontrust hierover en wil een nationaal debat hierover.

Relyveld zegt aan Starnieuws inderdaad een onderhoud heeft gehad met het Filippijnse bedrijf dat zich heeft geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. "Maar het ging om een beleefdheidsbezoek en een oriënterend gesprek over het verstrekken van werkvergunningen aan vreemdelingen. Het bedrijf is opgericht op basis van wetten die in Suriname gelden. Wij bevorderen geen import van werknemers uit het buitenland", stelt de ATM-directeur.

"De regels over in dienst nemen van buitenlandse werknemers zijn heel duidelijk. Bedrijven moeten door te adverteren lokale werknemers aantrekken. Pas als kan worden aangetoond dat voor bepaalde functies geen mensen in eigen land gesolliciteerd hebben, wordt er toestemming gegeven om mensen uit het buitenland in dienst te nemen", zegt Relyveld. Op basis daarvan kan een werkvergunning worden gegeven. De wetgeving is hierover heel duidelijk, merkt hij op. Hij begrijpt ook niet op basis waarvan C-47 stelt dat er 40.000 werkzoekenden geregistreerd staan bij ATM. Officieel hebben zich bij dit ministerie ongeveer 1.200 mensen aangemeld als werkzoekenden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May