Aandacht voor dyslexie voorkomt verspilling talent
14 Mar 2013, 04:00
foto


In coördinatie met stichting Sucet, organiseert het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) vrijdag een openbare lezing over dyslexie. Deskundigen van verschillende disciplines van het Minov worden tot en met volgende week in een serie werksessies en lezingen ook getraind in het omgaan met dit probleem.

Het is de bedoeling dat belanghebbenden worden geïnformeerd over de manier waarop met de juiste leer- en ondersteuningsmiddelen, kinderen die met dit probleem te maken krijgen, toch goede leerresultaten kunnen bereiken. Het ministerie wil dat kinderen met leerstoornissen meer specifieke aandacht krijgen. In de praktijk is dit nog te weinig het geval, zegt de voorlichting van Minov.

Speciale methode
In een serie werksessies en lezingen zullen de verschillende specifieke disciplines van het Minov, getraind worden. De sessies over dyslexie worden verzorgd door Sonja Karman, orthopedagoog en logopedist, GZ-psycholoog, dyslexiespecialist, werkzaam bij stichting Taalhulp en Conny Boendermaker, docent Nederlands, psycholinguïst, leesspecialist, ontwikkelaar methode ‘Begeleid Hardop Lezen’ werkzaam bij Pabo Windesheim Flevoland.

De methoden die bij deze trainingen worden ingezet zijn de F & L methode, die specifieke mogelijkheden biedt voor het oplossen van de leerbeperkingen rond dyslexie, en de methode ‘Begeleid Hardop lezen’, die speciaal ontwikkeld is voor het begeleiden van kinderen met leesproblemen.

Hardnekkig probleem
Dyslexie is een ernstig en hardnekkig probleem bij het leren lezen of spellen en heeft niks te maken met intelligentie of opvoeding. Waarschijnlijk was Albert Einstein dyslectisch net als Winston Churchill, Walt Disney, John. F.Kennedy, Bill Gates en vele andere beroemde succesvolle mensen. Eén van de gevolgen van dyslexie is dat slimme en intelligente kinderen met leesproblemen, keer op keer blijven zitten en niet het opleidingsniveau, dat bij hun capaciteiten past, bereiken. Het is verspilling van talent om zulke mensen in het onderwijs te laten falen door hun problemen met lezen en /of spellen, zegt de Minov-voorlichting.

Stichting Sucet heeft al enkele jaren een werkverband met Connie Boendermaker van Hogeschool Windesheim Flevoland en deelt de inzichten en kennis die zij heeft verkregen met een zo groot mogelijke groep. De sessies zijn het resultaat van deze contacten en het initiatief is door Minov overgenomen.

De trainingen worden verzorgd in de periode: 12 maart-19 maart 2013. De openbare lezing vindt plaats op vrijdag 15 maart in het Lalla Rookhgebouw aan de Tweede Rijweg. Tijd:19.00u-21.00u

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May