C-47 wil nationaal debat ‘import’ arbeiders
13 Mar 2013, 15:00
foto
Buitenlandse arbeiderskrachten zijn niet vreemd in Suriname. (Foto: Oneworld.nl)


De vakcentrale C-47 wil een nationaal debat over het importeren van buitenlandse werknemers. “Het mag niet langer meer uitblijven,” zegt de vakcentrale in reactie op het bericht dat het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) niet onverschillig staat over de import van arbeidskrachten.

Volgens C-47 zouden 40.000 werklozen zijn geregistreerd bij ATM. En toch is er een enorm tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector, de visserij en de beveiliging. Een paar weken geleden hebben ook landbouwbedrijven het tekort aan veldarbeiders aangegeven. C-47 merkt op dat dit vraagstuk niet simpel op te lossen is met het importeren van vreemdelingen op de Surinaamse arbeidsmarkt. Een Filipijns uitzendbureau zou een gesprek hierover hebben gehad met ATM.

Voortbordurend op de opmerking van ATM als zou de arbeidsimport alles te maken hebben met de attitude en kieskeurigheid van Surinaamse arbeiders, zegt de vakcentrale dat een diepgaand onderzoek naar de daadwerkelijke oorzaken noodzakelijk is. “Er zal er aangewerkt moeten worden dat de resultaten van dit onderzoek uitmonden in een meer gerichte en effectieve oplossing dan tot nu toe het geval is geweest,” schrijft C-47 in een persbericht.

Onvoldoende integratie
Ofschoon de vakcentrale het nijpend tekort aan goed geschoolde arbeidskrachten onderkent, waarschuwt zij ervoor de import van vreemdelingen. Deze zaak moet met de nodige voorzichtigheid worden bekeken, “ook met het oog op onze bevolkingsbeleid en de sociale spanningen die kunnen optreden in de samenleving.”

Onvoldoende integratie van onderwijs en arbeid, onvoldoende aandacht voor het technisch onderwijs en ontwikkeling van vaardigheden, wreken zich nu. “Het tekort blijft schrijnend.” Er is op kort termijn een nationale oplossing nodig voor dit probleem. Anderzijds is er een grote werkloosheid onder de jongeren. Het vraagstuk is complex, zegt C-47, en staat nog steeds hoog op de agenda binnen de overlegstructuren van de overheid en de sociale partners.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May