Roy van Aerde alom geroemd om zijn medemenselijkheid
12 Mar 2013, 19:40
foto
Velen bewezen Roy van Aerde de laatste eer. (Beeld: René Gompers)


"Als je iemand moet beoordelen, kun je dat het beste aan de hand van zijn nalatenschap. Als wij praten over Roy dan is één ding duidelijk. Hij was een dienstbare leider.” Dit zei Rolf Verwey, voorzitter van Oase bij de uitvaartdienst van Roy van Aerde, vanmiddag. Het karakter en de persoonlijkheid van de 'dienstbare leider' werden door velen geroemd bij het laatste eerbetoon. Roy van Aerde stierf onverwachts op 6 maart. Hij is vanmiddag gecremeerd.

Van Aerde heeft functies bij verschillende organisaties bekleed. Hij was onder andere 36 jaar lid van Oase. Verwey bracht in herinnering de vele successen die Van Aerde geboekt heeft als de langstzittende voorzitter van de vereniging en zijn trouw aan de club. "Hij was zes jaar voorzitter maar hij was altijd bereid te helpen daarna. Maar het is zijn empathisch vermogen en zijn intelligentie dat ons het meest zal bijblijven."

Vrolijk en integer
Van Aerde was 23 jaar lid van de Rotary en heeft vele nationale en internationale functies bekleed. Volgens Rakesh Adhin, president van Rotary Club Paramaribo Central, droeg Van Aerde de 'creed' van de club 'service above self' heel goed uit. "Hij was zo vrolijk, gezellig en toch serieus en integer. Zo deed hij het. Z'n heengaan laat een moeilijk te vullen gat achter." De laatste activiteit waar hij mee bezig was, was de 'Bigi Sma Dey'.

De sportclub 'Keep Fit' nam op sportieve wijze afscheid van zijn makker. In een kring rond de kist zongen zij het vrolijke 'Keep Fit' lied. "Hoeraa! Hoeraa! Hoeraa!" sloten ze af. "Roy was zo vitaal, altijd klaar om te voetballen", zei Maurits Roemer, voorzitter van Keep Fit. "Het was een man die in staat was om te luisteren met zijn hart ondanks zijn principiële overtuiging over mens en maatschappij".

Nooit boos
Van Aerde was sinds 2005 communications manager van Rosebel Gold Mines/Iamgold. Tom Ohrling, algemeen directeur van Iamgold, was onder de indruk van de invloed die Van Aerde had in en buiten het bedrijf. "Ik vertrouwde helemaal op zijn besluiten, zijn intuïtie en zakelijke inzichten. Hij was het gezicht en de ambassadeur van het bedrijf". Van Aerde was voor zijn dood nog bezig met een project voor het Streekziekenhuis Nickerie. Sharmila Jadnanansing, Director Legal & Corporate Affairs bij Iamgold, gaf aan dat "zoals Roy het wilde, de overdracht van een ambulance aan het ziekenhuis in april zal plaatsvinden."

Voor velen was Van Aerde een vaderfiguur, een persoon bij wie ze altijd terecht konden ongeacht de omstandigheden. "Ik heb hem nooit boos gezien", memoreerden diverse sprekers. Van Aerde was ook vrijmetselaar en lid van Loge Standvaste. "Wij kunnen elk moment opgeroepen worden om de aardse werktuigen neer te letten. Voor broeder Roy kwam dat moment onverwachts. Wij hopen dat de Opperbouwmeester voldaan is met zijn verrichte arbeid”, zei Eric Schalkwijk van de Loge Standvaste. In een cirkel staand, met witte rozen en een speciaal applaus, werd afscheid genomen van broeder Roy. De rozen werden gelegd rond zijn hoofd. "Voor de trouw aan zichzelf, en voor de steun aan zijn medemens getoond, en de derde voor zijn gerichtheid op de Meester."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May