VN wil meer kennis Surinames culturele diversiteit
12 Mar 2013, 10:00
foto
VN-functionaris Vuk Jeremic doet het doel van zijn bezoek uit de doeken. Minister Winston Lackin en zijn directeur Ellen Naarendorp luisteren samen met ambassadeur Henri MacDonald.


In de komende maanden zal de Verenigde Naties (VN) proberen meer te weten te komen over de culturele diversiteit van Suriname. De internationale gemeenschap zal een serie debatten voeren over cultuur, economie en duurzame ontwikkeling.

Het is daarom nodig dat landen een beter inzicht krijgen van landen als Suriname en nagaan hoe het land er precies uitziet. “Suriname staat bekend om zijn culturele diversiteit en daar zijn we erg naar benieuwd om van te leren”, zegt Vuk Jeremic. Hij is president van de 67ste algemene vergadering van de VN. Hij sprak maandag op een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jeremic, die voor enkele dagen in het land is, heeft voorbereidende en beleefdheidsgesprekken gevoerd met minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, president Desi Bouterse en leden van De Nationale Assemblee. Het bezoek van Jeremic heeft te maken met de visie die de VN wil ontwikkelen rond hoe verder met de millennium ontwikkelingsdoelen (MDG’s). In 2015 verloopt de streefdatum voor lidlanden van de wereldorganisatie om de gestelde acht MDG’s te halen. Suriname zal niet in staat zijn alle doelen volledig en sommige helemaal te halen.

Grotere betrokkenheid
De VN heeft een goede relatie met Suriname in de persoon van ambassadeur Henri MacDonald, liet Jeremic weten. Hij heeft een beeld van het verloop van de MDG’s in het land, maar vindt dat het land daar zelf een oordeel over kan vellen en een visie kan ontwikkelen. Ook als het gaat om duurzame ontwikkeling. “De VN wil alleen maar een grotere betrokkenheid en een faciliterende rol hebben.”

Minister Lackin zegt dat waar niet alle millennium doelen kunnen worden gehaald de regering deze toch in haar beleidsprogramma heeft opgenomen om tenminste bij te dragen aan het halen van de doelen in het algemeen. Jeremic merkt op dat één van de belangrijke agendapunten van de komende debatten is hoe verder met de MDG’s.

De serie debatten van de VN richt zich ook op het versterken van de democratie in onder andere de Caribische en Zuid-Amerikaanse regio’s waarbij vrijheid van keuzes, spreken en participatie belangrijk is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May