Kardinalen gereed om nieuwe paus te kiezen
12 Mar 2013, 08:00
foto
De 115 kardinalen zullen vandaag beginnen met de stemming voor een nieuwe kerkleider. (Beeld: BBC)


De kardinalen zijn in Rome bijeen en gereed om een nieuwe paus te kiezen. Er zal later op de dag worden gestemd. Er is voor zover bekend geen duidelijke koploper om het hoofd van de Rooms-katholieke Kerk te worden.

De 115 kardinalen zijn in een speciale mis bijeengekomen in de Sint Peter’s basiliek en zullen zich daarna terugtrekken in de Sixtijnse Kapel voor hun geheime beraadslagingen. Ze zullen dagelijks vier keer stemmen totdat twee derde van de kardinalen het eens is over een kandidaat.

De Rooms-katholieke Kerk wordt al jarenlang geplaagd door problemen, variërend van een wereldwijd schandaal over seksueel misbruik tot beschuldigingen van intriges en corruptie bij de Vaticaanse bank. Vorige maand gaf de 85-jarige paus Benedictus XVI aan dat hij niet sterk genoeg was om de kerk te leiden. Hij heeft afstand gedaan van de functie.

Moeilijk te voorspellen
De keuze van de kardinalen is bijzonder moeilijk te voorspellen door het verrassende ontslag van Benedictus en de gehavende reputatie van de kerk. Verwacht wordt dat de kiezers gaan voor een krachtige manager om het Vaticaan te hervormen en een paus die de gelovigen kan inspireren. De kardinalen die zullen stemmen voor een nieuwe kerkleider zijn allen jonger dan 80 jaar.

Benedictus - nu bekend als paus emeritus – nam op 28 februari ontslag nadat hij acht jaar in functie was. Hij was de eerste paus in zes eeuwen die dit heeft gedaan. Als kardinaal Joseph Ratzinger was hij in 2005 de duidelijke favoriet op de conclaaf. Na vier stemronden werd hij tot paus gekozen. De stemming voor zijn opvolger zal naar verwachting veel langer duren.

Als kanshebbers worden onder andere genoemd kardinaal Angelo Scola van Milaan, Odilo Scherer van Brazilië en de Amerikaanse kardinaal Timothy Dolan.
Na elke stemming worden de stembiljetten verbrand. Is de rook zwart dan betekent het dat er nog geen nieuwe paus is gekozen. Is de rook wit, dan heeft de Katholieke kerk een nieuwe leider, de 266ste paus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May