Alarmnummer 115 nu beter bereikbaar
11 Mar 2013, 19:10
foto
De Meldkamer van de politie kan nu efficiënter optreden bij meldingen. Er is een moderne telefooncentrale in gebruik genomen. (Foto: Vanessa Sacco)


De nieuwe alarmcentrale 115 van de politie heeft dertig lijnen. Het oude systeem kon maar vijf telefoontjes tegelijk verwerken. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt dat SRD 100.000 is geïnvesteerd in de digitale centrale. De service naar de samenleving zal nu aanmerkelijk worden verbeterd.

Het hoofd van de Meldkamer, inspecteur Himantkoemar Sardjoe, legt uit dat in de oude situatie vijf centralisten de telefoons beantwoordden. Zij namen de telefoon op en registreerden de bellers en hun probleem. De agent die de telefoon opnam, was veel langer ermee bezig, voordat de zaak overgedragen kon worden aan een politiebureau of eenheden op straat. Nu kan een melding efficiënt worden verwerkt. De centralist neemt de telefoon op en stuurt de melding door naar andere collega’s, die hiermee verder aan de slag gaan. Sardjoe zegt dat hij meer personeel nodig heeft om minder wachtenden te hebben. Hij heeft zijn brief voor de korpschef al klaar.

Politieauto's met gps
Er is een aantal politieauto’s dat uitgerust is met een gps. Deze voertuigen kunnen gevolgd worden vanuit de Meldkamer. De agenten kunnen bij een melding zien welke eenheden dichtbij een ongeval zijn. Zij worden dan via de portofoon opgeroepen om zich op de plek aan te melden. Andere handelingen zoals hard rijdende politie voertuigen, kunnen ook gevolgd worden.

De nieuwe centrale heeft veel mogelijkheden. De telefoonnummers en het gesprek worden gelijk geregistreerd. Sardjoe vertelt aan Starnieuws dat er dagelijks minimaal drie duizend telefoontjes binnenkomen waarvan slechts tien procent serieus is. “Ik hoop dat er nu eindelijk een wet zal komen om maatregelen te treffen tegen mensen die onnodig bellen”, verzucht Sardjoe.

Vanessa Sacco
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May