Ingezonden: Foei toch, minister Lackin, president Bouterse
11 Mar 2013, 02:00
foto


Met stijgende verbazing heb ik de minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin mogen beluisteren in het regeringsprogramma InfoAct.
In een vlot aandoende uiteenzetting wilde deze minister ons doen geloven dat Albert Ramdin de eerste Caribische assistent Secretaris-Generaal is van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Maar de feiten zijn anders: Val T. Mc Comie van Barbados is de eerste Caribische assistent Secretaris-Generaal geweest van 1980-1990 gevolgd door de Trinidadiaan Christopher Thomas van 1990-2000. Dus minister: als u de geschiedenis niet kent dat bent u gedoemd fouten en misstappen te maken. Uw grote staf en die van de president ten spijt.

De minister heeft aangegeven dat (onze) ambassadeur Henry Mac Donald de strijd om het Secretaris-Generaalschap van de Caricom verloor omdat de latere winnaar van de strijd Irwin LaRoque als voordeel had dat hij twee termijnen had gediend als assistent Secretaris-Generaal bij de Caricom. Onze Albert Ramdin zit in zijn tweede periode als assistent Secretaris-Generaal bij de OAS. Zou in zijn geval deze ervaring binnen de OAS ook niet van doorslaggevende betekenis zijn? Minister Lackin gaat hier geheel aan voorbij of ziet hij dat helemaal niet. Of is hij een selectieve observator in deze ?

De laatste Caricom staatshoofden vergadering in Haïti is niet bijgewoond door ons staatshoofd vanwege de Afrika-Zuid-Amerika Summit in Equatoriaal Guinee. Lackin, die momenteel voorzitter is van de Cofcor, die onder meer gaat over de buitenlandse aangelegenheden van de Caricom, mocht deze vergadering niet laten schieten. De bewindsman was naar Brazilië en is daarom niet naar Haïti gegaan. Lackin heeft bewust deze Caricom vergadering gemeden om vragen te beantwoorden die zijn collegae zouden stellen omtrent de kandidatuur van Ramdin. Daarom werd besloten dat de onervaren (qua externe relaties) minister Ginmardo Kromosoeto maar naar de vergadering mocht gaan.

De vlotheid waarmee Lackin aangeeft dat een Guyanese kandidaat gesteund zal worden voor de functie van assistent Secretaris-Generaal en daarmede de grond onder de voeten van Ramdin en het Caribisch Gebied weghalend, is uiterst verdacht. Speelt zich iets anders af in deze? De bewering van Lackin dat het Secretaris-Generaalschap altijd gaat naar een latino slaat als een tang op een varken. Het is beslist geen wet van Meden en Perzen. Kennelijk speelt iets anders op de achtergrond: namelijk de kandidatuur van iemand uit de Chávez-groep van landen voor het Secretaris-Generaalschap. De tijd zal dat leren, echter kan ook dit op losse schroeven zijn gekomen vanwege het heengaan van Chávez.

Niet alleen in Suriname, maar ook in de andere Caricom landen heeft men zeer verbaasd gereageerd op het Surinaamse standpunt en dat spreekt boekdelen. De president van ons land predikt nationalisme en hechtere samenwerking met landen in de regio op een manier waarop velen zouden denken dat hij het nationalisme heeft ontdekt…, helaas blijkt dat zijn woorden en zijn daden weer eens niet in overeenstemming zijn…helaas voor Suriname en het Caribisch Gebied.

Radjen Kisoensingh
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May