Presidentsverkiezingen Venezuela op 14 april
10 Mar 2013, 00:00
foto
Op 14 april zal Nicolas Maduro proberen de opvolger van Chávez te worden. (Beeld: Al Jazeera)


Venezuela houdt op 14 april presidentsverkiezingen. Dit heeft de kiescommissie van het land bekendgemaakt. Intussen heeft de oppositie Henrique Capriles gevraagd zich kandidaat te stellen als opvolger van Hugo Chávez.

De aankondiging komt een dag nadat Nicolas Maduro, de uitverkozen opvolger van Chávez, is beëdigd als interim-president. De oppositie noemde de eedaflegging ongrondwettig.

Kort nadat de datum was vastgesteld, heeft de belangrijkste oppositionele coalitie Capriles vooruitgeschoven als haar kandidaat. Capriles verloor de verkiezingen in oktober tegen Chávez en staat nu tegenover Maduro. Hij heeft nog niet bevestigd als hij de nominatie aanvaard.

Politieke vijandelijkheden

Bij de verkiezingen vorig jaar werd Capriles, gouverneur van de staat Miranda, door de Democratische Eenheid naar voren geschoven in een ongekende politieke strijd om het presidentschap.

De politieke vijandelijkheden begonnen al enkele uren na de staatsbegrafenis van Chávez. “Nicolas, niemand heeft je verkozen tot president. De mensen hebben niet voor jou gestemd, jochie,” zei Capriles. Hij betoogde dat de interim-president volgens de grondwet niet kan deelnemen aan de verkiezing.

De heerschappij van Chávez kwam na veertien jaar ten einde nadat hij dinsdag de strijd tegen kanker verloor en overleed op 58-jarige leeftijd.

Enorme uitdaging
Bij de presidentiële verkiezingen van vorig jaar kreeg de 40-jarige Capriles 44 procent (6,5 miljoen) van de stemmen. Het was een ongekend resultaat sinds Chávez voor het eerst in zijn regeertermijn een tegenkandidaat had. De nu overleden Chávez vergaarde 11 procent meer stemmen.

"De volgende president staat voor een enorme uitdaging: het verdienen van het respect van de verarmde bevolking, die blindelings geloven in Chávez, in een verdeeld land," heeft professor Agustin Blanco van de Centrale Universiteit van Venezuela gezegd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May