Gewrichtsaandoeningen zijn onderbelicht
10 Mar 2013, 07:00
foto
De deelnemers aan het symposium over gewichtsaandoeningen in Hotel Torarica.


Osteoporose, maar ook alle andere gewrichtsaandoeningen zijn in Suriname nog erg onderbelicht, zegt Ben Hewitt, internist van het Diakonessenhuis. Hij was één van de deelnemers aan het symposium ‘Pittige knarren en broze botten’ dat op zaterdag in Hotel Torarica is gehouden.

Bij osteoporose of botontkalking vindt afbraak van botmassa sneller plaats dan de aanmaak. Rug- en heupklachten zijn belangrijke indicatoren voor deze aandoening. Hewitt zegt echter dat klachten vaker niet serieus worden genomen door degenen die er zelf last van hebben, waardoor ze veel te laat naar de dokter gaan.

Om osteoporose te voorkomen, is het zaak voldoende te bewegen en gezond te eten. Aangeraden wordt elke vorm van beweging, waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast. Vormen van beweging die helpen om het verlies van botmassa tegen te gaan, zijn wandelen, tuinieren, joggen, tennissen, dansen en touwtje springen.

Onderdeel reumaclinic
Door een Dexa-scan kan worden gemeten als iemand osteoporose of osteopenie (een voorfase van osteoporose) heeft. Een patiënt is al gauw SRD 200 kwijt aan zo’n scan.

De bijeenkomst is georganiseerd door het Diakonessenhuis in samenwerking met het Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUMC). Het is de vijfde keer dat een dergelijke symposium wordt georganiseerd als onderdeel van de reumaclinic.

Door verschillende lezingen worden huisartsen en specialisten op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gewrichtsaandoeningen. Aan het symposium namen 84 medici deel, onder wie lokale en buitenlandse huisartsen, internisten, nefrologen, fysiotherapeuten en overige specialisten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May