Maduro ondanks protest interim-president Venezuela
09 Mar 2013, 00:03
foto
Vicepresident Nicolas Maduro wordt ingezworen door parlementsvoorzitter Diosdado Cabello als interim-president van Venezuela. (Foto: AFP)


Net als in Suriname is ook in Venezuela de interpretatie van de grondwet telkens een discussiepunt. Volgens de oppositie kan vicepresident Nicolas Maduro niet ingezworen worden als waarnemend president. "Dit is een grondwettelijke fraude", zegt oppositieleider en presidentskandidaat Henrique Caprilles". Deze kritiek heeft niet geholpen, want Maduro is vrijdagavond na de uitvaartceremonie van Hugo Chávez ingezworen als interim-president.

Caprilles, die het vorig jaar opnam tegen Chávez, voert aan dat de eedaflegging ongrondwettig is. Chávez is in januari door ziekte niet beëdigd als staatshoofd. Op grond hiervan kan Maduro die vicepresident was, geen tussentijdse president worden, meent de oppositie. Op een persconferentie vrijdag zei Carprilles dat het volk niet op Maduro heeft gestemd, dus kan hij geen interim-president worden. Bij de verkiezing in oktober vorig jaar verloor Caprilles de strijd tegen Chávez.

De oppositie stelt dat volgens de grondwet de parlementsvoorzitter moet waarnemen als president en de verkiezing moet uitschrijven. Het hooggerechtshof heeft echter besloten dat de beëdiging legaal is en dat Madura de waarnemend president van Venezuela is die de verkiezingen mag uitschrijven. Voordat Chávez stierf heeft hij Maduro aangewezen als zijn opvolger. Parlementsvoorzitter Diosdado Cabello beëdigde Maduro als interim-president.
President Desi Bouterse zei op een persconferentie woensdag dat hij verwacht dat het volk van Venezuela de wens van het overleden staatshoofd zal vervullen en voor Maduro zal kiezen. Bij de uitvaart van Chávez is het volk massaal op straat gekomen om uiting te geven aan zijn verdriet.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May