Belasting verdrag met Indonesië met 31 stemmen aangenomen
08 Mar 2013, 02:00
foto


De Nationale Assemblee heeft woensdag goedkeuring gegeven aan het sluiten van een verdrag tussen Suriname en Indonesië. Dit verdrag voorkomt dat personen en de in de wet aangegeven rechtspersonen dubbele belasting betalen in beide landen. In het verdrag worden genoemd, inkomsten-, dividend- en loonbelasting. De huurwaarde belasting is hier niet in opgenomen. Suriname is in de Caribische regio het eerste land dat zo een verdrag tekent met Indonesië en het tweede, na Brazilië in Zuid-Amerika.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei bij het beantwoorden van vragen in het parlement dat Suriname meerdere van dit soort verdragen zal tekenen met andere landen. Volgens de bewindsman past dit volledig in het nieuwe buitenlandse beleid van de regering, dat gebaseerd is op economische politiek. Hij legde er de nadruk op dat wederzijds vertrouwen en respect de basis is voor het tekenen van dit soort verdragen en die totaal geen eenzijdig karakter hebben zoals meestal het geval is met verdragen die getekend worden met veelal Europese landen.

Geen aanpassing wetten
Minister Adelien Wijnerman van Financiën zei tijdens haar deel van de beantwoording dat het verdrag de landen geen verplichtingen oplegt om de nationale wetgeving en andere wetten aan te passen. Wel zal er enige wijziging moeten komen in het Surinaams belastingsysteem. Wijnerman gaf de verzekering dat het verdrag niet stimuleert tot het ontduiken van belasting. Er zijn maatregelen opgenomen hierover en voorziet ook in het verplicht uitwisselen van belangrijke informatie waardoor belasting ontduiking en verkeer gebruik van het verdrag kan worden voorkomen. Aangezien het verdrag veelal te maken heeft met investeringen, is een werkcommissie nu al bezig de investeringswet hierop aan te passen.

Wijnerman benadrukte dat het ook geen verplichting is dat de beide belastingsystemen van Indonesië en Suriname op elkaar zijn afgestemd of hetzelfde systeem zijn. Er zijn drie methoden om de belastingen te heffen bij dit verdrag. Het gaat dan om vrijstelling, verrekening en kosten aftrek. De verekeningsmethode is het meest gehanteerde.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May