Land heeft morgen geen duidelijke leiding
07 Mar 2013, 16:15
foto
President Desi Bouterse en vicepresident Robert Ameerali zijn met twee derde meerderheid gekozen in hun functies. (Foto: Eward Troon)


President Desi Bouterse en vicepresident Robert Ameerali zullen morgen samen uitlandig zijn. "In de grondwet is er geen voorziening hierover getroffen", zegt staatsrechtgeleerde Sam Polanen aan Starnieuws. Ameerali is in Turkije en komt volgende week terug. Bouterse gaat morgenochtend naar Venezuela om de begrafenis van staatshoofd Hugo Chávez bij te wonen. Daarna keert hij gelijk terug.

Polanen zegt dat in de vorige grondwet geregeld was dat de president van het Hof van Justitie waarnam in zulke gevallen. "Wij moeten een regeling hiervoor treffen. Bij de wijziging van de grondwet zal er een voorziening komen, waarbij officieel de vervanging van de vicepresident wordt geregeld", deelt Polanen mee. De president en de vicepresident worden met twee derde meerderheid gekozen.

De jurist Armand van der San, onderschrijft net als zijn collega Jennifer van Dijk-Silos dat in de grondwet de vervanging niet geregeld is. Dit is de eerste keer dat de president en zijn vervanger, de vicepresident samen afwezig zullen zijn. Van der San merkt op dat in het reglement van orde van de raad van ministers de vervanging van de vicepresident is geregeld. Minister Ramon Abrahams is de eerste vervanger van de vicepresident. Abrahams kan echter niet de president vervangen, nu de vicepresident uitlandig is. In de Staatsraad is wel opgenomen dat dit orgaan belast is met begeleiding van het staatsbestuur. Wat er nu moet gebeuren is echter onduidelijk. De president is ook voorzitter van de Staatsraad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May