Nationale rouw Venezuela begonnen
07 Mar 2013, 00:00
foto
Duizenden lopen kilometers mee met de doodkist waarin het lichaam van president Hugo Chávez ligt. (Beeld: Aljazeera)


De rouwperiode van zeven dagen in Venezuela is begonnen. Het ontzielde lichaam van president Hugo Chávez is gisteren vanuit het militair hospitaal waar hij stierf, vervoerd naar een militaire academie.

De begrafenis van de 58-jarige charismatische leider is vrijdag. De strijdkrachten in het hele land hebben 21 saluutschoten gelost ter ere van hun leider. Er zal elk uur een kanonschot worden gelost tot zijn begrafenis. Alle scholen en universiteiten zijn voor een week gesloten.

Na het nieuws dat Chávez de strijd tegen kanker had verloren, hebben honderden mensen de nacht doorgebracht voor het ziekenhuis waar hij werd behandeld. Zijn aanhangers zwaaiden met de Venezolaanse vlag en zongen ‘Wij zijn allemaal Chávez.’ Op een spandoek bij het ziekenhuis staat te lezen: ‘Chávez leeft, de strijd gaat door.’ De veiligheidstroepen zijn ingezet om de rust in het land te garanderen.

Periode officiële rouw
Sommige naaste bondgenoten van Chávez zijn al in Caracas voor de voorbereiding van de staatsbegrafenis. Onder hen zijn de presidenten van Argentinië Cristina Kirchner, van Uruguay Jose Mujica en van Bolivia, Evo Morales.
Ecuador, Argentinië, Brazilië, Bolivia, Uruguay, Chili, Cuba en het Caribische eiland Dominica hebben allen periodes van officiële rouw afgekondigd. Een andere bondgenoot van Chávez, de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, kondigde ook een dag van rouw aan en beschreef hem als een "martelaar".

President Desi Bouterse donderdagmiddag een persconferentie waarop hij zal ingaan op de dood van het Venezolaanse staatshoofd.

Vicepresident Nicolas Maduro die de dood van Chávez bekendmaakte, riep de natie op de gelederen te sluiten. "Laat er geen zwakheid zijn, geen geweld. Laat er geen haat zijn. In onze harten moet er maar één sentiment zijn:... liefde."

In een verklaring zei het leger dat hij trouw zal blijven aan de vicepresident, die waarneemt als president en het parlement. Maduro blijft het land leiden tot aan de verkiezingen die binnen een maand moeten worden gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May