DOE: Genderbeleid moet worden geëvalueerd (aangeboden)
07 Mar 2013, 12:00
foto


De politieke partij DOE wil vrouwen in het algemeen en onze Surinaamse vrouwen in het bijzonder, feliciteren met 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw. De viering van Internationale Dag van de Vrouw moet ons steeds weer bewustmaken van de zeer belangrijke rol die vrouwen in elke samenleving vervullen. Vrouwen hebben evenals mannen recht op vrijheid en gelijkwaardigheid. Hieruit vloeien voort gevoelens van zelfrespect en eigenwaarde bij alle betrokkenen, deelname aan het bestuur als recht en niet als privilege, openheid en tolerantie ten opzichte van andere opvattingen.

Het blijkt volgens DOE dat ondanks de Internationale Dag van de Vrouw, er nog steeds vrouwen zijn, die niet gelijkwaardig behandeld worden.

Geschiedenis van Internationale Vrouwendag
De internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de Internationale Vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht was, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.

Ondanks het feit dat vrouwen 50% van de wereldbevolking vormen blijkt uit verscheidene zaken dat ze nog steeds niet als volwaardig dan wel als gelijkwaardig worden gezien.
-Vrouwen doen 66% van al het werk
-Vrouwen verdienen slechts 10% van het wereldinkomen
-Vrouwen hebben 1% van alle bezittingen
-Van alle regeringsleiders op de wereld is slechts 5% vrouw
-Van alle armen op de wereld is 75% vrouw
-Van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw
-Van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw


Surinaamse situatie
Ook in Suriname bestaat de indruk dat vrouwen nog geen aanspraak maken waarop ze recht hebben. Zo zijn er op de Surinaamse middelbare scholen 17.252 studenten, met 6.102 jonge mannen en 11.150 dames. Dit is dus 35,4% voor het mannelijke en 64,6% voor het vrouwelijk geslacht op de middelbare scholen.
Op de Pedagogische Instituten zijn er van de 4.292 studenten niet minder dan 95% (4.076) vrouwen. Het middelbaar onderwijs wordt dus door vrouwen beheerst. Alleen op de beroepsgerichte onderwijsinstellingen (AMTO, NATIN en IMEAO) zijn er meer mannen dan vrouwen, respectievelijk 3.311 manspersonen (53,3%) om 2.897 vrouwspersonen (46,7%)

Ook op de universiteit blijken de vrouwelijke studenten te domineren. Het totaal studentenbestand (alle faculteiten en schakeljaar) bestaat uit 4.586 studenten. 3.160 zijn vrouwen (68,9%) en 1.426 zijn mannen (31,1%). Alleen in de studierichting Electrotechniek (in totaal 148 studenten) en de studierichting werktuigbouwkunde (151 studenten) zijn er meer mannen. Bij Electrotechniek is 38,5% en bij werktuigbouwkunde 31,8% vrouw.

Deze cijfers tonen duidelijk aan dat in Suriname vrouwen tot de meest ontwikkelde groep behoren, maar ondanks deze harde cijfers zien wij een totaal andere verhouding in het topkader. Het personeelsbestand van de ADEK universiteit is zo’n voorbeeld. Van de 356 docenten en onderzoekers (zowel voltijdse als deeltijds) zijn 206 mannen (57,9%) en 150 vrouwen (42,1%).

Kijken wij ook naar de topfuncties op regeringsniveau dan blijkt er sprake te zijn van een volledige scheefgroei.
- Van de 17 ministers is slechts 3 vrouw (17,6%)
- Van de 51 DNA leden zijn slechts 6 vrouwen (11,8%) Oorspronkelijk zijn er 5 gekozen.
- Van de 15 leden in de Staatsraad zijn slechts 4 vrouwen (26,7%).

Oplossingen
De politieke partij DOE is daarom van mening dat gewerkt moet worden naar een evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen binnen politieke partijen en in het bestuur van ons land. In dit verband moet gekeken worden naar hoe andere landen zijn omgegaan met zaken als oppas en opvoeding van kinderen in combinatie met carrièreplanning van vrouwen. DOE is altijd voorstander van het nemen van verantwoordelijkheid in het gezinsleven door zowel vrouwen als mannen. Hierbij kunnen bijvoorbeeld zorgtaken niet slechts aan vrouwen worden overgelaten. Ontwikkeling en ontplooiing moeten bij beide genders op een evenwichtige wijze plaatsvinden.

De onterechte scheefgroei binnen de samenleving, die leidt tot sociale onrechtvaardigheid, moet worden aangepakt. De Surinaamse regering wordt opgeroepen haar genderbeleid te evalueren en waar nodig bij te stellen om zo te werken aan een integrale aanpak.

DOE feliciteert alle vrouwen met de Internationale Dag van de Vrouw en spoort hen aan door te gaan met het goede werk.

Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May