36% hoog geschoolden betrokken bij seksueel molest
06 Mar 2013, 18:00
foto


Uit onderzoek in tien bedrijven blijkt dat 36% van personen die seksueel molest plegen, behoren tot hoger kader. Seksueel molest op de werkvloer komt niet alleen voor bij jongeren, maar ook mensen ouder dan 45 jaar. Vrouwen én mannen zijn slachtoffer van seksueel molest.

Dit blijkt uit een onderzoek van Ilse Henar-Hewitt stichting. Procesbegeleider Tineke Sumter presenteerde de uitkomst vandaag in Hotel Torarica. Deze activiteit is gehouden door de afdeling Personeelszaken van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. De slachtoffers worden op de werkvloer gemolesteerd door leidinggevenden en collega’s. 36% heeft een hoger beroeps opleiding of heeft universitair niveau.

Bang om stappen te ondernemen
Sumter deelt mee dat 89% van de vrouwen en 30% van de mannen te maken hadden met een mannelijke belager. Er wordt misbruik gemaakt van hun positie waardoor slachtoffers machteloos zijn. Ze worden geconfronteerd met handelingen tegen hun wil. De slachtoffers worden geknepen of gestreeld, zegt Sumter. Ze ervaren de toenadering van de ander als ongewenst, negatief en onplezierig.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat slachtoffers door meerdere personen worden gemolesteerd op hun werk. De vrouwen zijn meestal bang en denken dat anderen het te weten gaan komen, als ze een protest zouden indienen. Ze ondernemen daarom geen stappen en houden hun mond, legt Sumter uit.
Slachtoffers hebben vaker gevoelens van wantrouwen, angst, boosheid of schaamte. Deze kunnen leiden tot verschillende ziekteverschijnselen.
“Beleid werkt preventief om potentiële daders te weerhouden”, concludeert Sumter.

Urmie Panka
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May