Staat verkoopt aandelen Hakrinbank en Landbouwbank
06 Mar 2013, 09:30
foto


De aandelen van de staat bij de Hakrinbank en de Landbouwbank zullen verkocht worden aan lokale particulieren. Ook de aandelen van Staatsolie bij de Hakrinbank worden van de hand gedaan. Dit zal gebeuren in een transparant beursproces. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt dat het primaire doel is om Surinamers echte activa in handen te geven waaraan als belegging verdiend kan worden.

In een persbericht wordt melding gemaakt van een vergevorderd plan voor democratisering van staatsaandelen bij deze banken. De staatsaandelen van deze banken zullen in een lokale beursgang in handen van Surinaamse investeerders terecht komen. Er volgt een volledige privatisering van de Landbouwbank. Dit besluit is reeds in een schrijven aan de directie en de raden van commissarissen van deze banken bekend gemaakt. Er heeft reeds een eerste oriënterend gesprek plaatsgevonden tussen deze banken en de monetaire autoriteiten.

Bevorderen van belegging
Voor deze banken zal een onafhankelijke evaluatie opstarten gaande over de financiële positie en het ondernemingsmodel. Deze informatie wordt de basis van een transparant en competitief verkoopproces. Voor elke bank wordt een prospectus opgesteld met financiële en andere kerngegevens (zoals, de historische waardeontwikkeling van de aandelen). Ook zullen de geboden verkoopprijs en de kosten, evenals het biedings- en besluitproces worden gepubliceerd.

Door de aandelen van de banken naar de markt te brengen, kunnen spaargelden op de lokale markt worden omgezet in beleggingen van particulieren in echte activa. Hiermee worden Surinamers meer spaar- én beleggingsgezind, en wordt de ontwikkeling van de lokale kapitaalmarkt bevorderd, stelt de CBvS. Een ander voordeel is dat de privatisering gezonde concurrentie tussen de banken kan aanwakkeren. Belangrijk is echter dat de overheid voorop heeft gesteld dat de positie en rechten van het bankpersoneel absoluut zullen worden gerespecteerd en verdedigd.

Terugdringen rol overheid
Door haar aandelenbezit in banken te verkopen streeft de overheid naar het terugdringen van haar rol in dienstverlening en productie die het beste door particulier initiatief gedragen kunnen worden. Bovendien kan zij met de verkregen middelen de publieke schuldpositie verminderen, en kan er ook meer geïnvesteerd worden in de sociale sector.

De overheid zal haar rol diepgaand herstructureren. Zij is voornemens om ook een aantal niet-financiële staatsbedrijven te partneren met de private sector of volledig te privatiseren. Hiermee kan zij haar financiën ontvlechten van verlieslijdende bedrijven, de overheidssubsidies drastisch verminderen, maar ook een verdere stimulans geven aan particulier initiatief, economische efficiëntie en verbeterde nationale en internationale concurrentieverhoudingen.
Deze hervormingen zullen naar verwachting niet alleen goed aanslaan bij nationale investeerders maar ook bij de internationale gemeenschap, zoals Surinames handels- en zakenpartners als ook de rating agencies. De ingezette transformatie biedt immers meer kansen aan ondernemerschap, economische groei en financiële ontwikkeling, meent de CBvS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May