Elektronisch systeem staakt telling stembiljetten Kenia
06 Mar 2013, 11:00
foto
De stemmen in Kenia worden nu handmatig geteld. (Beeld: BBC)


De telling van de stemmen in Kenia is vertraagd nadat het elektronische telsysteem is uitgevallen. De ambtenaren hebben de opdracht gehad om de stembiljetten van hun kieskring fysiek aan te leveren bij het centraal stembureau in de hoofdstad. De verkiezingsautoriteiten hebben de bevolking gevraagd om geduld.

Bij de verkiezingen die maandag zijn gehouden in het Oost-Afrikaanse land staat Uhuru Kenyatta voorop in de presidentiële race. Hij zal echter voor de uitdaging om zijn onschuld te bewijzen bij het Internationaal Strafhof. Kenyatta wordt verantwoordelijk gehouden voor het etnisch en politiek geweld dat uitbrak na de verkiezingen in december 2007. Hij ontkent de aantijgingen.

Zijn naaste rivaal is premier Raila Odinga, die met meer dan 40% van de getelde stembureaus, 42% van de stemmen heeft gehad. Kenyatta staat op 53%. Bij het geweld dat uitbrak na de verkiezingen in 2007, kwamen meer dan 1.200 mensen om. Odinga vindt dat hij toen is bestolen van de overwinning door de aanhangers van president Mwai Kibaki, die na twee termijnen aftreedt.

Handmatig tellen
Sommige electorale ambtenaren moesten honderden kilometers rijden naar het telcentrum in Nairobi om de papieren exemplaren van hun kieskringen te leveren. Verschillende ambtenaren die op weg waren naar het centrum zijn nog in de vroege uren van woensdag gezien. Er wordt nu handmatig geteld.

Tot nu toe zijn ongeveer 330.000 van de papieren stembiljetten ook geteld - meer dan het dubbele van het aantal uitgebrachte stemmen voor de derde presidentskandidaat, Musailia Mudavadi. Hij heeft iets meer dan 148.000 stemmen (3%) gekregen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May