Echtparen: Vertrouwen en respect sleutel voor goed huwelijk
06 Mar 2013, 06:30
foto
Het echtpaar Narain-Chotkan vierde samen met familie zijn diamanten huwelijk. (Foto: BIC Saramacca)


De meeste echtparen die recentelijk door districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani gehuldigd zijn met hun gouden en diamanten huwelijken zaten in de landbouwsector. Deze mensen hebben zwaar lichamelijk werk verricht vanaf hun jeugd. Dit blijkt uit de verhalen die de echtparen vertellen bij de huldiging. Zij benadrukken dat vertrouwen en respect voor elkaar de sleutelfactoren zijn voor een goed huwelijk.

Het echtpaar Narain-Chotkan vierde op maandag zijn diamanten huwelijk. Chaterpatie Narain (80 jaar) heeft zijn jeugd doorgebracht te leiding 16A en was toen van beroep aannemer. In 1988 verhuisde hij naar het huidige adres aan de Mr P. Chandishawweg waar hij aan landbouw deed. Ook had hij machines waarmee hij landbouwgronden bewerkte. Dit was de inkomstenbron voor zijn gezin. Echtgenote Rampatie Chotkan (75 jaar) heeft haar jeugd doorgebracht te Groningen in Saramacca. Zij hield zich bezig met de huishouding en hielp haar ouders in de landbouw. Op zestienjarige leeftijd trad zij in het huwelijksbootje. Na het huwelijk werd zij belast met de huishouding en het opvoeden van de kinderen. Uit dit huwelijk zijn er vier zonen en drie dochters geboren. Het dieptepunt voor dit echtpaar is het heengaan van hun zoon op 42-jarig leeftijd. Het echtpaar heeft 21 kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Voorbeeld voor jongeren
Het echtpaar Boedhoe-Balak heeft afgelopen zaterdag het 50-jarige huwelijksfeest gevierd. Dit paar heeft vijf kinderen, twee zonen en drie dochters. Verder zijn er nu elf kleinkinderen.
Ramsaran Boedhoe heeft vanaf zijn jonge jaren landbouw uitgeoefend. Eerst te Alliance in het district Commewijne en sinds 1983 in het district Saramacca, te Jarikaba.Hij is nu 72 jaar, maar is nog steeds actief in de landbouw. Boedhoe vertelt dat zijn vrouw is uitgezocht door zijn ouders. In die tijd mocht je geen contact hebben met je aanstaande vrouw, maar onder het mom van dat hij de geiten moest grazen, hij zijn aanstaande vrouw, Soekhradjie Balak ging bezoeken. Balak vertelt dat zij nooit buitenshuis heeft gewerkt. Dat mocht niet van haar man. Zij moest thuis blijven om voor de vijf kinderen te zorgen. Volgens hen is communicatie de sleutel tot een goed huwelijk.

Het echtpaar Karmin-Kertosemito vierde op 3 maart samen met de familie zijn gouden huwelijk. Het echtpaar heeft acht kinderen, van wie twee overleden zijn. Verder zijn er nu ook 22 kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.
Moedhakir Karmin is in het district Nickerie geboren. Hij heeft bij verschillende bedrijven gewerkt: bij het Ingenieurs Bureau Van Dijk als monteur, te Surland als hoofd technische dienst, bij Surmac als magazijnverkoper. Hierna heeft hij ruim zeventien jaren gediend bij het ministerie van Sociale Zaken. Op sociaal- cultureel vlak heeft hij zijn sporen verdiend. Hij is mulvi van de moskee Nusrulla aan de Commissaris Weythingweg. Ook is hij door het ministerie van Binnenlandse Zaken benoemd tot huwelijksambtenaar. Echtgenote Paini Kertosemito is in het district Wanica geboren en heeft haar echtgenoot altijd bijgestaan. Verder had zij de zorg van de kinderen op haar genomen.

Ramdhani noemt mensen die tientallen jaren getrouwd zijn met elkaar een voorbeeld voor de samenleving. Hij vraagt de kinderen om het voorbeeld van hun ouders op te volgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May