"Presidentskandidaat heeft niet tegen deze grondwet gezondigd"
14 Jun 2010, 05:30
foto


In de grondwet staat aangegeven waar een presidentskandidaat aan moet voldoen, wil de persoon gekozen wordt in dit ambt. Desi Bouterse, voorzitter van de Mega Combinatie/NDP heeft aangekondigd dat hij de presidentskandidaat wordt. Politici brengen hiertegen in dat de presidentskandidaat niet gezondigd moet hebben tegen de grondwet. Op 13 augustus 1980 stelde Bouterse, die door een coup aan de macht was gekomen, de grondwet buiten werking.

De jurist Sam Polanen (foto) om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat die grondwet niet meer geldig is. Met de aanname van de grondwet van 1987, is de vorige grondwet niet meer van kracht. "Je kan je niet beroepen op een wet die er niet bestaat. Dit geldt ook in het strafrecht", aldus Polanen. Hij vindt dat de buiten werking stelling van de grondwet in 1980 niet meer aan de orde is. "Je kan geen feiten meer aanhalen, die niet meer geldig zijn", betoogt Polanen.

Zeven leden van de Nationale Assemblee dragen een presidentskandidaat voor. De kandidaten moeten voldoen aan grondwettelijke voorwaarden. Een commissie onderzoekt of de kandidaten beantwoorden aan de bepalingen in de grondwet.
In artikel 92 is vastgesteld aan welke criteria een presidentskandidaat moet voldoen.
1. Om tot President of Vice-President te kunnen worden gekozen moet
een kandidaat:
- de Surinaamse nationaliteit bezitten;
- de leeftijd van dertig jaren hebben bereikt;
- niet uitgesloten zijn van het passief en het actief kiesrecht;
- geen handelingen hebben verricht strijdig met de Grondwet.
2. Voorafgaand aan zijn kandidatuur moet hij tenminste zes jaren
woonplaats en hoofd- of werkelijk verblijf in Suriname hebben gehad.

Polanen vindt dat het geen enkele zin heeft om naar zaken te kijken, die nu niet relevant meer zijn. In 2005 hebben parlementariërs ook bezwaren gemaakt bij de toelating van Bouterse. Een deel heeft de zaal verlaten. "Hoeveel heeft dit geholpen. De politici kunnen liever helpen om de geschiedenis van het land te schrijven. Een deel van het archief van de Nationale Assemblee is verloren gegaan bij de brand in augustus 1997. De parlementariërs die nog leven en veel zaken nog weten, kunnen op deze manier hun bijdrage leveren. Dan zijn ze productief voor het land", aldus Polanen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May