Telling stemmen Kenia begonnen
04 Mar 2013, 19:30
foto
Sommige Kenianen hebben acht tot tien uren in de rij gestaan om vandaag hun stem uit te brengen. (Foto: Reuters)


De stemmen in Kenia worden geteld. In het Oost-Afrikaanse land zijn vandaag - zoals waarnemers dat omschrijven - “de meest belangrijke verkiezingen in de geschiedenis van het land gehouden.”

De verwachte sluitingstijd van de stembureaus is niet gehaald, omdat er nog rijen wachtenden stonden. De autoriteiten hebben de mensen die in de rijen stonden, de kans geboden toch te stemmen. Sommigen hebben tien uur in de rij gestaan om hun stem uit te brengen.

De verkiezingen zijn niet zonder bloedvergieten verlopen, zoals voor was gebeden en gehoopt. Bendes, gewapend met kapmessen, hebben vanmorgen rond de havenstad Mombasa ten minste vijftien mensen gedood. En er zijn weer meldingen van onlusten.

Bolwerken Kenyatta
De voorlopige resultaten tonen dat de twee belangrijkste presidentskandidaten ver vooruit op de overige zes lopen. De gedeeltelijke voorlopige resultaten komen uit gebieden waar de stembureaus op tijd zijn gesloten. Uhuru Kenyatta heeft voorlopig een voorsprong op premier Raila Odinga. Analisten waarschuwen ervoor dat deze resultaten komen uit bolwerken van Kenyatta.

Kenyatta zal volgende maand voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten verschijnen. Hij is aangeklaagd voor zijn aandeel aan het uitlokken van rellen bij de betwiste verkiezingen in 2007, die aan zo’n 1.200 mensen het leven heeft gekost. Kenyatta ontkent dat hij de aanvallen heeft georkestreerd. Odinga heeft altijd volgehouden dat de overwinning hem bij de vorige verkiezingen is onthouden.

Hoge opkomst
De opkomst bij de verkiezingen vandaag was meer dan 70 procent en daarmee meer dan bij de stembusgang in 2007. Het cijfer kan nog stijgen, omdat veel stembureaus nog een paar uur de deuren hebben opengehouden voor de wachtrijen van de kiezers.

De Keniaanse bevolking heeft haar stem uitgebracht voor een president, de leden van het parlement en senatoren, provincie gouverneurs en leden voor 47 districtsraden. Alle ogen zijn gericht op het presidentschap. Ofschoon er acht kandidaten hebben meegedaan, gaan de strijd in wezen tussen Odinga en Kenyatta.

Waarnemers maken zich zorgen over het geweld dat mogelijk zal losbarsten als geen van de twee koplopers meer dan 50 procent van de stemmen haalt. In dat geval zal een na-stemming - waarschijnlijk op 11 april - de beslissing moeten brengen.

De autoriteiten hadden er bij de Kenianen op aangedrongen een herhaling van het etnische en politieke geweld in 2007 te voorkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May