Vrouwen gehuldigd om bestrijding huiselijk geweld en hiv
04 Mar 2013, 20:00
foto
De dames die zijn gehuldigd samen met ex-First Lady Liesbeth Venetiaan-Vanenburg (links).


De stichting Oriole en de Spaar- en Kredietcoöperatie de Schakel hebben vandaag zes vrouwen gehuldigd, die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor het bestrijden van de gevolgen van huiselijk geweld en hiv/aids. Zij kregen voor hun verdiensten een award en een bloemstuk uitgereikt. Ook de Stichting Stop Geweld tegen vrouwen werd niet vergeten bij deze eerbetuiging.

Het gaat om Debora Hordijk, Krishnawatie Bajnath-Jagan, Rosita Etnel Sewcharan, Deborah Becker-Darnoud, Rita Jagroep en Lucia Monsanto. Ex-First Lady Liesbeth Venetiaan-Vanenburg die gevraagd was de awards mee te helpen uitreiken, werd verrast door de organisatie. Zij werd gehuldigd om haar inzet om kinderen die slachtoffers zijn van huiselijk geweld, op te vangen en te begeleiden.

Verdiensten
Hordijk is moeder van drie kinderen. Zij is sinds 1991 betrokken bij het hiv/aids-werk. Bij de Medische Zending is zij parttime docent en verzorgt zij gezondheidstrainingen. Becker-Darnoud is ook moeder van drie kinderen. Zij is onderneemster en vervoert schoolkinderen. Zij verloor op 25-jarige leeftijd haar vorige baan, toen zij in verwachting raakte van haar tweede kind. In haar drang niet afhankelijk te zijn van een man en omdat zij ook geen fulltime huismoeder wilde worden, koos zij voor haar huidige beroep.

Bainath Jagan is oprichter van verschillende stichtingen die zich bezighouden met de ontwikkeling van de vrouw. Naast bestuurslid van Stichting Sari is zij ook lid van stichting Hindi Parishad. Etnel Sewcharan is al vanaf de oprichting van het Mamio Namenproject, actief bij dit project. Zij houdt zich bezig met hiv-besmette personen en mensen met een auditieve beperking.

Toename hiv/aids door huiselijk geweld
Stichting Oriole is opgericht in 2007, maar is al langer actief, zegt Muriel Held, secretaris van Oriole. Het gaat om een dochter-stichting van het Netwerk Vrouwen Suriname, Nederland en USA. Dit netwerk heeft als doel jongeren van Surinaamse herkomst, in het bijzonder meisjes en jonge vrouwen in Suriname, Nederland en in de USA te ondersteunen in hun streven om maatschappelijk vooruit te komen. De afdelingen in Suriname, Nederland en de USA opereren zelfstandig, maar werken samen om de doelen te bereiken. Elk jaar worden door verschillende organisaties vrouwen voorgedragen voor de huldiging. Dit gebeurt rond 8 maart, de Internationale Dag van de vrouw.

De Internationale Dag van de Vrouw is door de Verenigde Naties ingesteld om extra aandacht te geven aan zaken die te maken hebben met de ontwikkeling van de vrouw. Elk jaar komt de ‘Commission on the Status of Women’ in het hoofdkwartier van de VN, rond de datum van 8 maart bijeen om samen met lidstaten, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld een bepaald thema te bespreken en om na te gaan in hoeverre er binnen dat thema vooruitgang is geboekt in de status van de vrouw. Het thema is dit jaar huiselijk geweld, met een speciale focus op hiv/aids, omdat cijfers hebben aangetoond dat hiv/aids blijven stijgen door huiselijk geweld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May