ATM bereidt wetten voor die ordening moeten brengen
04 Mar 2013, 05:00
foto
Minister Michael Miskin


Het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) zal niet blijven wachten tot het Burgerlijk Wetboek ooit zal worden herzien. Aanvankelijk werd gedacht dat sommige rechtsregels die met arbeid te maken hebben hierin aan te passen. "Ik heb besloten niet te wachten op het Burgerlijk Wetboek, maar wetten die nodig zijn voor te bereiden", zegt minister Michael Miskin aan Starnieuws.

De voorzitter van C-47, Robby Berenstein, en vakbondsleider Murwin Leeflang, die opkomt voor contractarbeiders vinden dat er een betere bescherming moet komen voor deze groep. Dit zou door wetgeving moeten worden opgevangen. Contractarbeiders worden ingezet als uitzendkrachten, maar volgens Berenstein blijkt dat werkgevers de wetgeving omzeilen. Hierdoor blijven contractarbeider tientallen jaren werken voor contractors, zonder dat zij ooit in vaste dienst komen en daardoor ook geen voorzieningen hebben. Berenstein en Leeflang vinden dat er een aparte wetgeving moet komen voor contractarbeiders.

Wetten in voorbereiding
Miskin zegt dat over deze kwestie sinds de vorige regering wordt gesproken. Aanvankelijk werd gedacht om in het Burgerlijk Wetboek de veranderingen aan te brengen, waardoor mensen niet jarenlang op contractbasis blijven werken. ATM is bezig met de voorbereiding van een ontwerpwet over contractarbeiders, zwangerschapsverlof en ontslagwet. Over contractarbeid heeft Berenstein ook opmerkingen gemaakt in het Tripartiet Overleg maar deze kwestie is niet uitputtend besproken, waardoor er nog geen voorstel is gedaan aan de regering

Bij het Arbeids Advies College (AAC) liggen zeven conceptwetten: minimumloon, wijziging decreet AAC, wijziging decreet Arbeidsinspectie, collectieve arbeidsovereenkomst, vrijheid vakvereniging, arbeidsbemiddeling en terbeschikkingstelling arbeidskrachten door intermediairs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May