Kenianen bidden voor vrede en eenheid
03 Mar 2013, 12:05
foto
Kenianen zijn vandaag massaal naar de kerk gegaan om te bidden voor een vlot en vreedzaam verloop van de verkiezingen morgen. (Beeld: Al Jazeera)


Geestelijken over heel Kenia hebben vandaag gewijd aan gebeden, opdat de nationale verkiezingen morgen zonder geweld verlopen. Bij het geweld dat bij de verkiezingen in 2007 uitbrak in het Oost-Afrikaanse land, zijn meer dan 1.200 mensen omgekomen.

Veel inwoners van de zwaar christelijke natie zijn naar hun parochies gegaan om te bidden dat de stembusgang niet wordt gepolariseerd langs etnische lijnen. De verkiezingen morgen gelden als de belangrijkste in de vijftigjarige historie van het land. Het zijn ook de meest gecompliceerde. Een separatistische groep aan de kust dreigt met geweld, Somalische militanten kunnen aanvallen uitvoeren en de stammen waaruit de twee top presidentskandidaten voortkomen, hebben een lange geschiedenis van gespannen verhoudingen.

Daarnaast gaat de strijd ook om de verkiezing van 47 nieuwe gouverneurs, wat de kans op electorale spanningen op lokaal niveau verhoogt.

Internationaal Strafhof
Uhuru Kenyatta, één van de twee topkandidaten voor het presidentschap, wordt door het Internationaal Strafhof beschuldigd dat hij heeft aangezet tot het geweld na de verkiezingen in december 2007-2008. Als hij wint, zouden de Verenigde Staten van Amerika en Europa de betrekkingen met Kenia kunnen verbreken. Kenyatta zou wel eens een aanzienlijk deel van zijn presidentschap kunnen door brengen in Den Haag. Ook de tegenkandidaat van Kenyatta, William Ruto, is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof.

Kenyatta, van de Kikuyu-stam, is de zoon van de eerste president van Kenia. Tegenover hem staat ook Raila Odinga van de Luo-stam, wiens vader de eerste vicepresident van het land was. Peilingen geven aan dat de twee een spannende race tegemoet gaan met elk ongeveer 40 procent van de stemmen. In totaal zijn er acht presidentskandidaten, waardoor het waarschijnlijk is dat Odinga en Kenyatta dichtbij elkaar komen, wat de spanningen alleen maar zal doen toenemen.

Culturele diversiteit als natie
In de Nairobi kapel, een evangelische kerk in de hoofdstad, prezen drie predikanten beurtelings de eigenschappen van sommige stammen, waarvoor ze werden toegejuicht door de gemeente. De Kikuyu's werden geprezen voor hun ondernemerschap, de Luo’s voor hun waardering voor het onderwijs, en de Kalenjins - Ruto's stam - voor hun loyaliteit.

"Morgen gaan we onze culturele diversiteit als een natie te vieren," zei Nick Korir in zijn preek. "Een heleboel dingen verenigen ons als kerk. Een heleboel dingen verenigen ons als één land."

Kenia werd in 1963 onafhankelijk van Groot-Brittannië. "We u vragen om alle onheilsprofeten te schande te zetten," zei een geestelijke in een evangelische kerk in Nairobi tegen een ingepakte gemeente. "Dit is een land waar we allemaal trots op zijn, ondanks de verdeeldheid waar de mensen over te praten. Er is één Kenia na morgen."

Vreedzaam stemmen
President Mwai Kibaki heeft er bij de Kenianen op aangedrongen vreedzaam te gaan stemmen en heeft hij een beroep gedaan op de verliezers om hun nederlaag te accepteren.

Alle kandidaten hebben beloofd de uitslag van de stemming te respecteren en drongen er bij hun aanhangers op aan zich te onthouden van geweld.

De verkiezingen zijn de eerste die worden gehouden onder een nieuwe grondwet, die in 2010 werd aangenomen in een poging om een ​​herhaling van etnische conflicten te voorkomen. Naar schatting werden 600.000 mensen bij het geweld in 2007 gedwongen uit hun huizen te gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May