Vakcentrale C-47 wil wet op contractarbeid
03 Mar 2013, 02:00
foto
C-47 voorzitter Robby Berenstein (links) en vakbondsleider Murwin Leeflang (rechts) met leden van Algemene Werknemers Organisatie (AWO).


De vakcentrale C-47 zal er bij het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) op aandringen dat er snel een specifieke wet komt op contractarbeid. Het ministerie heeft nu vijf arbeidswetten in voorbereiding die spoedig bij het parlement ingediend worden. Een daarvan heeft te maken met het reguleren van uitzendkrachten. “Maar uitzendkrachten verschillen totaal van contractarbeiders”, zegt C-47 voorzitter Robby Berenstein aan Starnieuws.

De vakcentrale heeft zaterdag samen met de Algemene Werknemers Organisatie (AWO) hierover gesproken. Die vergadering kwam nadat na vijf jaar een contractbedrijf, dat werkzaamheden uitvoert voor de Suralco, eindelijk besloten heeft te praten over de positie van de arbeiders. Volgens Murwin Leeflang, voorzitter van de AWO, is dit een kleine overwinning. Al meer dan vijf jaar heeft Leeflang zich ingezet voor het lot van contractarbeiders in dienst van contractors bij de Suralco. Naast kleine voorzieningen is het echter niet gekomen tot een structurele vaststelling van de rechtspositie van de contractarbeiders.

Geen voorzieningen
Het fenomeen van contractarbeid ontstond eind jaren zeventig toen grote nationale en vooral buitenlandse bedrijven werk gingen uitbesteden aan derden. Bij de Suralco wordt een groot deel van de werkzaamheden uitgevoerd door contractors. Berenstein zegt dat het uitvoeren van contractarbeid zich verder in een negatieve spiraal heeft ontwikkeld. Contractbedrijven zijn er de laatste jaren er toe over gegaan een deel van hun arbeiders als uitzendkrachten in te zetten. In de praktijk blijkt echter dat de arbeiders permanent worden ingezet. Deze vreemde werkrelatie brengt met zich mee dat de werknemers vaak helemaal geen voorzieningen hebben. “We hebben mensen hier op de vergadering die langer dan 35 jaar in contractdienst zijn bij zo een bedrijf, zonder voorzieningen. Ze worden als sinaasappels uitgeperst, zonder voorzieningen en zicht op een pensioen”, stelt Berenstein.

Leeflang zegt dat bij de Suralco het in totaal om ruim 1500 contractarbeiders gaat, verdeeld over verschillende contractbedrijven. Volgens hem zijn er enkelen die wel wat voorzieningen hebben geregeld voor hun arbeiders, maar het merendeel laat dat na. Het ene bedrijf dat nu gesprekken wil voeren met het bestuur van de AWO, wil hij nu nog niet bij naam noemen. “De komende week voeren we onze eerste gesprekken en afhankelijk van hoe die zich ontwikkelt, zullen we meer openheid van zaken geven hierover”, zegt de bondsvoorzitter. De AWO is aangesloten bij C-47. Vakcentrale voorzitter Berenstein die de vergadering faciliteerde in het centrum van C-47, heeft de contractarbeiders uitgelegd dat het vooral gaat om hun rechtspositie en het recht van elke werknemers om minimaal voor zichzelf en zijn gezin te kunnen zorgen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May