Onvoldoende preventie doet aantal nierpatiënten stijgen
02 Mar 2013, 10:00
Suriname heeft naar schatting 400 dialysepatiënten. Ruim 75% van deze patiënten heeft diabetes en is ook bloeddrukpatiënt. Omdat er nog te weinig nadruk wordt gelegd op preventie, is het te verwachten dat het aantal personen met deze aandoeningen, en daarmee ook het aantal dialysepatiënten, de komende tijd zal toenemen. Dit zegt Kiran Sewgobind, Business Unit Manager van MyLab.

Deze stijging is ook al te merken in het aantal aanvragen voor een nieronderzoek. Sewgobind legt de nadruk op preventie, onder meer door regelmatig te laten testen. Bij beginnende nierschade zijn er meestal nog geen klachten. Dat gebeurt pas als de nieren al ernstig beschadigd zijn. In urine en bloed is echter al veel eerder te zien of er schade aan de nieren is ontstaan. Bij een test zal dan te zien zijn dat er eiwitten in de urine zijn en dat er te veel afvalstoffen (bijvoorbeeld kreatinine) in het bloed zijn. Mensen die te maken hebben met ernstige nierbeschadiging, kunnen bloedarmoede krijgen doordat de nieren te weinig
bloedcel vormend hormoon aanmaken. Pas als ongeveer 70% van de nieren is beschadigd, zal de persoon dit merken. Bijvoorbeeld doordat de enkels en onderbenen dik worden, of doordat de persoon in kwestie het benauwd krijgt. Het lichaam houdt dan vocht vast. “Dikke benen of vocht in de longen kunnen als oorzaak hebben nierschade", legt Sewgobind uit.

Ziekten voorkomen
“Goed, maar vooral op tijd eten, voldoende beweging en genoeg rust dragen ertoe bij dat je bepaalde ziekten kunt voorkomen,” zegt Sewgobind. Een regelmatig leefpatroon is erg belangrijk. Af en toe een uitspatting mag, maar regelmaat is een basisvoorwaarde om gezond te blijven. Stress hoort erbij, maar van belang is om die stress op tijd tot normale proporties terug te brengen. “Een zieke bevolking is minder productief. Hoe meer zieken je hebt, hoe zwaarder dat zal wegen op ‘s lands begroting, niet alleen qua medische kosten, maar ook omdat een zieke minder productie zal kunnen leveren dan iemand die kerngezond is.”

Relatief veel jonge mensen, allemaal in de bloei van hun leven en dus in de meest
productieve jaren van hun leven, worden op dit moment gedialyseerd. Het kostenplaatje voor nierdialyse is gigantisch. Voor Sewgobind zijn dit allemaal redenen om de informatiestroom en de bewustwording in Suriname zo snel mogelijk op gang te brengen. Zij adviseert rokers om te stoppen met roken. Roken veroorzaakt ernstige beschadiging van de bloedvaten en van de filterwerking van de nieren. Voldoende lichaamsbeweging (ten minste vijf dagen
per week een half uur per dag actief bewegen), gezond en gevarieerd eten (met dagelijks groente en fruit, en niet te veel vet of zout), en een paar kilo's afvallen voor de mensen die te zwaar zijn, kunnen volgens haar helpen nierbeschadiging te voorkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May