Met enthousiasme startsein goudraffinaderij gegeven
01 Mar 2013, 20:03
foto
President Desi Bouterse besprenkelt de rij stenen die gemetseld is met bier. (Beeld: René Gompers)


Zonder enige moeite werd de 'acht duim' steen op de juiste plaats gezet en kundig gemetseld. Assembleelid Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) uit het district Para heeft vandaag de eerste steen gelegd voor het Kaloti Suriname Mint House. De goudraffinaderij wordt opgezet om het edel metaal dat geëxporteerd wordt te zuiveren en de internationale waarde ervan vast te stellen.

President Desi Bouterse is blij met het opzetten van de goudraffinaderij. "Dit is een historisch moment. Het is in Para dat het weer gebeurt, maar het zal de andere districten optrekken. Dit is de geest waarin we verder moeten gaan, ongeacht ons geloof of politieke voorkeur. Op zulke momenten zijn we trots."

Samenwerking
De goudraffinaderij is een samenwerking tussen de republiek Suriname, ondernemers in de goudsector en de Kaloti Jewellry Group uit de Verenigde Arabische Emiraten, die ook de grootste aandeelhouder is. Het hoofdkwartier van Kaloti staat in Dubai en heeft vestigingen Azië, Europa, de Verenigde Staten van Amerika en nu in Suriname.

Tarek El Mdaka, CEO van Kaloti metselde ook een steen. "We zijn ervan overtuigd dat de landen in het Guyanaschild een grotere rol zullen gaan spelen op de wereldmarkt van goud", zei El Mdaka. "Met het mint house hier en het juiste beleid zal Suriname zich net als Dubai kunnen ontwikkelen tot een 'centre of excellence' in de goudindustrie". Het instituut wordt één van de modernste goudraffinaderijen in de wereld.

In goud beleggen
Sigmund Proeve, directeur van DSB Bank, merkte op dat er zakelijk veel geleerd kan worden van Dubai "dat uitgegroeid is van een agrarisch gebied tot een financieel centrum met de hoogste standaarden. We hopen dat met het mint house onze economische diplomatie in de Caricom en in Zuid-Amerika nog beter uitgevoerd zal worden". Proeve hoopt dat het moment snel mag aanbreken waarbij men goud als een normaal investeringsproduct zal gebruiken. "Surinamers moeten, net zoals ze een spaarrekening en termijndeposito hebben, ook in goud kunnen beleggen".

De rij stenen werd afgewerkt door Jim Hok, minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Hok ervaart de komst van Kaloti als bewijs voor de goede investeringsklimaat dat door de regering geschapen is. "We krijgen er een streepje bij. Maar wij gaan door met het aantrekken van investeerders omdat wij de concurrentieslag moeten winnen".
De president koos ervoor om niet de eerste steen te leggen omdat "er al door andere presidenten eerste stenen zijn gelegd. Die stenen liggen nu in het bos. Ik kijk uit naar de dag waarop ik de raffinaderij mag openen, want ik geloof wel in dit project!".
De eerste rij stenen werd door de president met bier 'gedoopt' en bad hij dat alles veilig verlopen zal "want wo wroko gowtu dyaso".

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May