St. Gerardusschool nog niet verlost van wateroverlast
01 Mar 2013, 18:00
foto
Leerkracht Gladys Banda en enkele leerlingen staan tot hun enkels in het water op het schoolerf.


De St. Gerardusschool van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) in Albina, blijft geregeld onder water lopen. Door de springvloed van afgelopen woensdag steeg het water op het schoolerf en in lokalen tot enkelhoogte. De schoolleiding, leerkrachten en de leerlingen van deze school zijn ten einde raad. Door deze situatie hebben in het afgelopen schooljaar enkele van hun collega's de school verlaten.

"We voelen ons in de steek gelaten door de onderwijsautoriteiten, de plaatselijke gemeenschap en de volksvertegenwoordigers van het district", zegt leerkracht Gladys Banda. Ze geeft aan dat een bliksembezoek van minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) aan Albina in mei vorig jaar, de hoop bij hen had versterkt dat de omstandigheden zouden verbeteren. Sitaldin had beloofd dat de lokalen, die in slechte staat verkeren, ook zouden worden aangepakt.

Grond voor nieuwe school
Sitaldin had zelfs beloofd dat haar ministerie een nieuwe school zou bouwen, als het RKBO een geschikt terrein had. Districtscommissaris Theodorus Sondrejoe deed hierop de toezegging de benodigde grond vrij te maken, indien het RKBO daartoe het verzoek doet. Ricardo Kensmil, directeur van het RKBO, zegt nu dat met de hoop op verbetering, twee maanden terug een brief is gericht aan de dc, om grond beschikbaar te stellen voor de bouw van onderwijswoningen.
"Gezien de ongewijzigde situatie zullen wij de komende week wederom de dc schriftelijk verzoeken om grond vrij te maken voor de bouw van een nieuwe school", zegt Kensmil.

Ook de oudercommissie onder voorzitterschap van Christine Sabajo ziet het niet meer zitten met de onderwijsonvriendelijke omgeving. Deze commissie is pas drie weken actief en is een cluster van de drie lagere scholen en VOJ Albina. "Als ouders kunnen wij deze situatie niet langer aanzien", zegt Sabajo. Ze zegt dat de commissie een jaarprogramma zal opstellen dat voorziet in de verbetering van de onderwijssituatie in Albina.

DLPG 2 bracht geen oplossing
Banda zegt dat er geen verbetering is opgetreden na het Decentralisatieprogramma DLPG 2. Het ontwateringsproject dat binnen het programma uitgevoerd wordt door het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), was ook bedoeld om de wateroverlast in Albina aan te pakken. Banda wijst erop dat tijdens de werkzaamheden een afvoerbuis is beschadigd, met het gevolg dat het smerig water op het perceel komt waar de onderwijzerswoningen staan. Ook de Le Grand Baldewweg die toegang geeft tot de school, is niet hersteld na het project. Bij regen verandert dit weggedeelte in een modderpoel. Een aannemer die wilde helpen, verergerde echter de zaak door ongeschikt lateriet over de weg te verspreiden.

"We moeten om de tafel met de dc en de aannemer om het DLPG-project te bestuderen en voor een adequate oplossing te zorgen", zegt Oemar Jimidar, coördinator Suriname-Oost van OW. Gisteren bracht hij op verzoek van parlementariër Ramses Kajoeramari van Marowijne (Mega Combinatie/NDP), een oriëntatiebezoek aan Albina. Bij dit bezoek is een inventarisatie gepleegd op de vier scholen en de lozingen. Hij geeft aan dat OW in Albina Centrum binnenkort start met ontwateringsprojecten. "Het kan nooit zo zijn dan de scholen bij de geringste regenbui onder water lopen en de kinderen onderwijs ontberen", aldus Jimidar.

Isaak Poetisi


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May