Veel vragen over toetreding tot conventie over scheepvaart
01 Mar 2013, 13:30
foto


Suriname is van plan toe te treden tot een conventie, waarin internationale standaarden voor de scheepvaart zijn geregeld. 170 landen hebben deze conventie ondertekend. De Nationale Assemblee heeft deze ontwerpwet donderdag in eerste ronde behandeld. De regering antwoordt de komende week. Er zijn veel vragen gesteld over de consequenties die de toetreding tot de conventie met zich meebrengt voor binnen- en zeevaart.

Het gaat om de International Convention on Standards of Training, certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW). De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU), ging in op de achtergronden van het verdrag. De toetreding vloeit voort uit het lidmaatschap van de International Maritieme Organisatie (IMO). Deze organisatie is een onderdeel van de Verenigde Naties, waarvan Suriname lid is.

Veiligheid op zee
Ramnandanlal en diverse leden van de commissie die de ontwerpwet hebben voorbereid voor de openbare behandeling, legden uit dat het gaat om veiligheid op zee te bevorderen en om de vervuiling vanuit schepen tegen te gaan. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA), Diana Pokie (A Combinatie), Melvin Bouva, Jenny Warsodikromo en Hugo Jabini van de Mega Combinatie/NDP wezen ook op de werkgelegenheid en het belang van de standaarden. Ook de opleiding werd onder de loep genomen, waarbij de binnenlandse scheepvaart meegenomen werd.

Ramnandanlal legde uit dat dit verdrag is voor de opleiding van alle zeevarenden die te werk gesteld zullen worden op alle zeeschepen op de internationale vaart. Er zijn uitzonderingen voor schepen, vissersboten, pleziervaartuigen die niet ingezet worden voor commerciële doeleinden en voor de internationale handel en eenvoudige houten zeevaartuigen. “Maar in principe betekent het dat na ratificatie van dit verdrag alle zeevarenden en met name de officieren en leidinggevenden op onze zeeschepen moeten voldoen voor wat de opleidingen betreft aan de standaarden beschreven in dit verdrag”, zei Ramnandanlal. Er is wel een overgangsregeling van vijf jaar voor toetredende landen. In de conventie zijn de standaarden voor leeftijd, medische screening, hoe te handelen in noodsituaties, persoonlijke veiligheid, medische zorg en reddingsactiviteiten opgenomen. Diverse leden willen weten welke consequenties het ratificeren van het bedrag zal hebben voor Suriname. Wat zijn de voor- en nadelen?
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May