Bouterse: Vooruitzichten Suriname bijzonder goed
25 Feb 2013, 02:00
foto
President Desi Bouterse legt iets na middernacht als eerste een krans bij het Monument van de Revolutie. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft in een uur durende toespraak uitgelegd dat de regering een financiële chaos heeft overgenomen. Met cijfers onderbouwde hij dat de vooruitzichten bijzonder goed zijn. Het staatshoofd benadrukte dat hij niet alleen naar statistieken kijkt, want er zijn nog steeds zaken die dringend aangepakt moeten worden. Hij merkte op dat een constante strijd gevoerd moet worden, zoals dat ook in ons volkslied staat.

Bouterse riep het volk bij de herdenking van 25 februari 1980 op het Revo-plein vannacht op om geloof te hebben in het land. "Wij willen het beste voor dit land. Ik zeg dat met blokletters. Wij geven leiding aan het land. De regering weet wat het beste is voor het land. Als wij iets niet doen, dan is het niet goed voor het land. Heb geloof in de regering", zei de president. Hij gaf niet aan wie hij bedoelde, maar op dit moment speelt de voordracht van ambassadeur Albert Ramdin als secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat Ramdin onvoldoende draagvlak zou hebben en de regering zijn voordracht daarom niet zal ondersteunen. "Iets dat niet goed zou zijn voor het land, gaan we niet doen. De persoon in kwestie weet het", zei de president. Hij haalde aan dat sommige mensen zo een goede public relations hebben dat je ze een standbeeld zou willen geven. Hij vroeg mensen om liever hun mond te houden als ze niet weten waar ze over praten.

Het gaat goed
"Statistieken geven aan dat Suriname het goed doet", zei de president. Volgens het Planbureau zal het bruto binnenlands product voor het afgelopen jaar SRD 15 miljard zijn. Dat is US$ 4.6 miljard. Per hoofd van de bevolking is het bedrag SRD 27.500 of US$ 8200. Volgens de Centrale Bank van Suriname is er een positieve handelsbalans van SRD 429 miljoen. "Er is dus meer geëxporteerd dan geïmporteerd", legde Bouterse uit.

Volgens deskundigen zijn de economische vooruitzichten rooskleurig. De economische groei zal tussen de 4.5 en 5% zijn. Bouterse benadrukte dat veel landen problemen hebben met hun economie. De deviezenreserve is meer dan een miljard US dollar. De president zei dat ondanks de mooie cijfers hij zich enorm ergert wanneer bij een regenbui de stad en diverse buurten onder water lopen. De sociale paragraaf heeft zijn aandacht. Hetzelfde geldt voor de naschoolse opvang die niet overal goed loopt. Deze zaken moeten worden aangepakt. "Wij zijn op de goede weg", concludeerde de president, die ervoor koos om alleen te praten, waardoor hij kon uitleggen van waar de regering komt, wat de stand van zaken is en waarnaartoe wordt gekoerst.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May