President Raúl Castro met pensioen in 2018
25 Feb 2013, 06:00
foto
President Raul Castro en zijn eerste vicepresident Miguel Diaz-Canel Bermudez. (AP)


President Raúl Castro van Cuba heeft gezegd dat hij aan het einde van zijn tweede termijn in 2018 zal aftreden. De Nationale Assemblee heeft hem zondag herkozen.

Formeel kwam Raúl Castro in 2008 aan de macht, nadat hij zijn zieke broer Fidel twee jaar eerder verving. De communistische assemblee, die aanzit zonder enige oppositie, heeft ook Miguel Diaz-Canel Bermudez gekozen als de eerste vicepresident van Castro.

De 52-jarige Diaz-Canel wordt algemeen beschouwd als de opvolger van de 81-jarige Raúl Castro. Zondag maakte de 86-jarige Fidel Castro - die gedurende vijf decennia aan de macht was - een zeldzame publieke verschijning tijdens de openingszitting van het parlement in de hoofdstad Havana.
De Castros regeren in Cuba sinds de revolutie van 1959 onder een een-partij systeem. Bij de revolutie werd de door de VS gesteunde dictatuur van Fulgencio Batista verdreven.

Socialisme verdedigen
Sprekend tegen het parlement na zijn herverkiezing zondag, zei Raúl Castro: “Dit wordt mijn laatste termijn.” Hij had eerder al opgeroepen tot een maximale zittingstermijn en leeftijdsgrenzen voor politieke functies, waaronder het presidentschap. Het is echter de eerste keer dat hij in het openbaar zegt dat hij in 2018 opstapt.

Tijdens zijn regeerperiode heeft Raúl Castro een aantal beperkingen op persoonlijke vrijheid verlicht. Zo heeft hij het verbod op mobiele telefoons en computers afgeschaft, eveneens de dure uitreisvisa voor zijn onderdanen die naar het buitenland willen voor vakantie.

In zijn toespraak benadrukte hij: "Ik ben niet gekozen als president om het kapitalisme te herstellen in Cuba. Ik ben gekozen om het socialisme te verdedigen, te handhaven en te continueren, niet om het te vernietigen.”

Raul Castro opvolgen
Cuba heeft geworsteld met zijn economie sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 en leunt nu zwaar op de steun van de linkse regering van Venezuela. Miguel Diaz-Canel Bermudez zal Raúl Castro opvolgen als deze niet in staat blijkt zijn volledige termijn te dienen.

De relatie van Havana met Washington blijft vijandig – de twee landen onderhouden geen diplomatieke betrekkingen en is de decennia-lange Amerikaanse economische blokkade nog steeds van kracht.

Tot aan zijn promotie, was Diaz-Canel één van de acht vicepresidenten in de Raad van Ministers. Van huis uit een elektro-ingenieur steeg hij binnen de gelederen van de communistische partij in de provincies. Hij heeft een keer gediend als minister van Onderwijs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May