Guyana nomineert kandidaat OAS-functie
24 Feb 2013, 21:50
foto
V.l.n.r.: Ambassadeur Bayney Karran, minister van Buitenlandse Zaken van Guyana Carolyn Rodrigues-Birkett en chef-staf van de OAS-secretaris-generaal Hugo De Zela. (Foto: OAS 21 februari 2012 op het hoofdkantoor in Washington)


Nu Suriname ambassadeur Albert Ramdin niet zal voordragen voor de hoogste post binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft Guyana zijn ambassadeur in Washington, Bayney Karran, genomineerd voor de functie van assistent-secretaris-generaal van de organisatie.

"Guyana heeft de Guyanese ambassadeur in Washington genomineerd", bevestigt het hoofd van het presidentiële secretariaat, Roger Luncheon. Karran is sinds 2003 ambassadeur in de Verenigde Staten en al enkele jaren Guyana’s permanente vertegenwoordiger bij de OAS.


"De post is open. De Surinamers hebben een Surinamer niet ondersteund. Guyana heeft een Guyanese onderdaan genomineerd voor de post, " voegde Luncheon eraan toe. De top regeringsfunctionaris in Georgetown zei dat Albert Ramdin, die momenteel de OAS-assistent-secretaris-generaal is, “geen steun heeft van de Guyanese regering,” meldt de Guyanese Demerara Waves.

Alle steun
Ramdin kan niet opnieuw gaan voor de functie van assistent-secretaris-generaal, omdat hij al twee termijnen dient. Paramaribo steunt Ramdin ook niet voor de hoogste functie van de OAS als opvolger van Jose Miguel Insulza. Dit terwijl Ramdin te kennen heeft gegeven voor de toppositie te gaan en daarvoor ook lobbywerk heeft verricht.

Ramdin heeft in een eerder gesprek met Starnieuws gezegd dat hij in november 2011 nog een ontmoeting heeft gehad met Donald Ramotar op zijn kantoor waarin deze hem alle steun had toegezegd als hij zou besluiten te gaan voor de post van secretaris-generaal van de OAS. Dezelfde dag had Ramdin ook een ontmoeting met president Bharrat Jagdeo die nogmaals de steun van Guyana bevestigde. Ramotar is op 30 november 2011 gekozen tot president van Guyana.
Bij de ontmoeting zijn ook foto's gemaakt waarop Ramdin en Ramotar te zien zijn.

Ruim een maand geleden maakt minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, bekend dat regering-Bouterse Ramdin niet zou kandideren, maar in plaats daarvan haar steun zou geven aan Guyana’s genomineerde voor de tweede hoogste functie. Dit is aan Ramdin meegedeeld, waarna Suriname officieel in Haïti de vorige week het besluit tijdens een Caricom-staatshoofden bijeenkomst heeft meegedeeld.

Deal Lackin en Rodrigues-Birkett
In het westerbuurland wordt druk gespeculeerd dat Lackin en zijn Guyanese collega, Carolyn Rodrigues-Birkett een deal hebben gesloten, Ramdin opofferen en de kans voor Suriname/Caricom om voor de eerste keer in de geschiedenis de OAS te leiden, meldt Demerara Waves.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijftien landen van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zullen de kandidatuur van Karran bespreken wanneer ze in mei in Port-of-Spain, Trinidad bijeenkomen. Montserrat zal niet deelnemen aan deze ontmoeting, omdat het buitenlands beleid van dit land wordt bepaald door het Verenigd Koninkrijk. De regio streeft, voor zover mogelijk, een gecoördineerd buitenlands beleid na inclusief de beslissing over kandidaten voor internationale functies.

Heftige discussies
Het besluit van Suriname om Ramdin niet te steunen, heeft niet alleen in Paramaribo geleid tot heftige discussies en verontwaardiging, maar ook in het Caribisch Gebied wordt de uitspraak van minister Lackin beschreven als een diplomatieke blunder, die ook de kansen van de regio ondermijnt om de hoogste functie binnen de OAS in te vullen.

Wat de wenkbrauwen ook doet fronsen is dat geen van de twee hoge posten binnen de OAS vacant zijn. Het ambtstermijn van Ramdin en de assistent-secretaris-generaal loopt tot juni 2015. Ook de uitspraak dat Ramdin niet genoeg draagvlak zou hebben, is voor de regio een mysterie. Ramdin is immers al twee termijnen gekozen als assistent-secretaris-generaal. Hij is hierin volledig ondersteund door de Caricom. Hij bezit als één van de weinigen binnen de Caricom over een schat aan kennis over de 34-naties tellende unie. De president heeft Ramdin niet gesproken om te toetsen of hij geen draagvlak zou hebben. Hij gaat volledig af op de bevindingen van Lackin.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May