SRD 35 miljoen voor kleine en middelgrote ondernemingen
24 Feb 2013, 23:00
foto


Het ministerie van Financiën zal deze week SRD 35 miljoen storten op een speciale rekening van de Volkscredietbank (VCB). Dit geld is bestemd voor het stimuleren van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo). Financiën is een samenwerking gesloten met Inter–American Investment Corporation (IIC). De VCB wordt de beheerder van het fonds.

De regering streeft met dit fonds naar diversificatie van de productiesector en kleine en middelgrote particuliere ondernemingen stimuleren. Er komt een financieringsprogramma met als hoofddoel het versterken van de verdiencapaciteit, productie-efficiëntie en professionaliteit van het kleine- en middelgrote bedrijf in Suriname. De IIC zal vooral inkomen met technische assistentie en adviezen, op basis van haar ervaringen in andere landen. Het Ministerie stelt financiële middelen ter beschikking en bewaakt de voortgang en doelen van het programma. Dit meldt het ministerie in een persbericht.

Permanent fonds
De VCB zal als ‘Beheerder van het Fonds’ de beleidsontwikkeling coördineren en als direct aanspreekpunt functioneren in de samenwerking met het IIC.
De VCB zal het KMO fonds met technische assistentie van de IIC de financieringsmodaliteiten, selectiecriteria en toewijzingsregels voor de kredieten ontwikkelen. Personeel van de VCB zal door de IIC getraind worden in kredietbeoordeling en -beheer.

Het fonds zal een een revolverend karakter hebben, dat wil zeggen dat het zal functioneren als een ‘permanente’ leningsfaciliteit (inclusief de toevoegingen van rente en minus bankkosten), die beschikbaar zullen zijn voor nieuwe leningen en herbelening. Indien succesvol zal het ministerie in de toekomst ernaar toe werken dat zachte leningen van gerenommeerde internationale instellingen kunnen worden doorgegeven aan het fonds.

Voldoen aan eisen
Bedrijven zullen niet zomaar in aanmerking komen voor krediet. De toewijzing zal uitermate objectief zijn. Zij zullen een helder bedrijfsplan moeten overleggen en transparante accounting- en rapportagestructuren moeten opzetten. Ook zullen ondernemers getraind worden opdat zij het financieel beheer en uiteindelijk de winstgevendheid van hun investering beter kunnen aansturen. De Centrale Bank van Suriname zal op verzoek van het Ministerie de voorbereidingen starten om trainingen te bieden op het gebied van financiële administratie. Ondernemingen die in aanmerking komen voor een lening zullen verplicht de trainingen moeten volgen.

Het streven is om in de verschillende districten en voor diverse sectoren de kredietfaciliteiten toegankelijk te maken. In vele landen, waaronder ook Suriname, bemoeilijkt immers het gebrek aan kredietfaciliteiten de groei van kleine, innovatieve bedrijven. Het is daarom toe te juichen dat een dergelijke financieringsmodaliteit wordt geboden, er prudente selectiecriteria zullen worden toegepast, en aan deelnemende startende ondernemers financiële educatie verplicht wordt gesteld. Financiën hoopt dat naast de stimulans van de bedrijven er ook werkgelegenheid zal worden gecreëerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May