Meer mogelijkheden voor vaatonderzoek
24 Feb 2013, 10:00
foto


Internisten, chirurgen en neurologen hebben met de komst van een vasculair diagnostisch laborante bij het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) meer mogelijkheden om een vaatonderzoek te laten doen bij hun patiënten. Dialysepatiënten, personen met een trombosebeen of mensen die een beroerte hebben gekregen, kunnen heel veel baat hebben bij zo’n onderzoek. Vaatonderzoek is in Suriname nog geen apart specialisme.

MDC deed al mondjesmaat vaatonderzoek, maar deze vrij intensieve onderzoeken werd verricht tussen het ‘gewone’ echoprogramma door. “Nu willen we ons echt daarop gaan concentreren,” zegt Cindy-Jane Wesenhagen, Business unit Manager van het MDC. Vaatonderzoek kost vrij veel tijd. Elke keer dat vaatonderzoek wordt gedaan bij een patiënt, kan in principe bij drie of vier andere patiënten een ‘gewoon’ echo-onderzoek worden uitgevoerd.

“Financieel gezien is het dus niet aantrekkelijk, maar het is een stukje verantwoordelijkheid die je neemt. Een dialysepatiënt met een vernauwde shunt of iemand met vermoedelijk een trombosebeen kán je niet wegsturen.De MDC-manager vertelt dat er steeds meer aanvragen voor Duplex-onderzoeken komen. De Duplex-onderzoeken werden beperkt tot een paar per dag, door de beperkte beschikbaarheid van de radioloog.

'Vrij intensief'
Met de aanschaf van een tweede echoapparaat hoopt Wesenhagen die druk enigszins op te vangen. Ook het aantrekken van een vasculair diagnostisch laborante uit Nederland, Lilian van der Grient, moet de druk verminderen. Zij voert niet alleen vaatonderzoeken uit, maar leidt ook vaatlaboranten op voor het MDC. In Suriname is er nog geen opleiding tot vaatlaborant.

“Het beroep is heel erg leuk en interessant,” zegt Van der Grient. “Het is vrij intensief, je doet het onderzoek niet eventjes tussendoor. Je moet allerlei metingen doen in het bloedvat en zoeken waar het probleem is. Het is ook fijn dat je tijd hebt voor de patiënt en deze kan informeren en vaak geruststellen. Het is geen pijnlijk onderzoek. Ik werk geheel zelfstandig en stel de diagnose vast zonder een dokter die mij controleert.”

Vaatonderzoek valt onder echo-onderzoek en wordt door alle verzekeringsmaatschappijen in Suriname vergoed. De tarieven zijn evenwel niet hetzelfde. Wesenhagen heeft echter goede hoop dat dit goed komt. “Sommige dingen moet je ook vorm helpen geven. Dat vaatonderzoek in Suriname niet eerder werd gedaan, betekent niet dat je er niet naar toe moet werken om daaraan vorm te geven. Soms moet je eerst inleveren, maar we hopen dat er betere tarieven komen. Dat de mensen geholpen zijn, dat is het belangrijkste, want daar ben je voor: om de mensen te helpen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May