Wilde occupatie grond in Albina mogelijk op bord president
23 Feb 2013, 09:00
foto
RGB-minister Ginmardo Kromosoeto op het strand van Albina voor vertrek naar Babun Santi in het Natuurreservaat Galibi.


Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en de Albina Sport Bond (ASB) zullen zich wenden tot president Desi Bouterse om een einde te brengen aan de wilde occupatie van domeingronden in Albina, de hoofdplaats van Marowijne.

"Op het ministerie zijn we volledig op de hoogte van de onregelmatigheden met domeingronden in Marowijne, dus ook in Albina", verklaart RGB-minister Ginmardo Kromosoeto in een interview met Starnieuws. De bewindsman zegt dat RGB gezien zijn taakstelling, de autoriteit is om domeingronden uit te geven. Dat ambtenaren van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), al dan niet met medeweten van de districtscommissaris, buiten hun bevoegdheid domeingronden occuperen en uitgeven, getuigt volgens hem van onbehoorlijk bestuur. "Als het niet naar ratio lukt om met RO dit probleem op te lossen, dan zal het worden voorgelegd aan de president", benadrukt Kromosoeto.

Sportcentrum in gevaar
Voor de ASB is de maat ook vol. Voorzitter Patrick van Genderen ziet de bouw van het multipurpose sportcentrum in gevaar komen. De grond rondom het centrum en waar de weg ernaar toe zijn geprojecteerd, is geoccupeerd. De percelen zijn vermoedelijk uitgezet door een staatslandmeter. Van Genderen zegt dat schriftelijk een verzoek aan de president zal worden gedaan om een halt te roepen aan de wilde occupatie van domeingronden. "We zijn al geruime tijd bezig om samen met de bevolking dit sportproject op poten te zetten en dat kunnen we niet laten frustreren", zegt hij op besliste toon.

Kromosoeto zegt dat zijn ministerie officieel geen kennis draagt van enige gronduitgifte in dat gebied. "Er bestaat overigens nog geen structuur- en bestemmingsplan, en dus ook geen ruimtelijke ordening", stelt hij vast. De infrastructuur in dat gebied is ook niet geregeld. Kromosoeto zegt dat er een onderhoud komt met de beroepsgroep van landmeters. "Zij hebben ook een morele en ethische verantwoordelijkheid."

Ruimtelijke eisen
Van Genderen zegt dat met het sportcentrum wordt beoogd het aanwezige sporttalent in het grensstadje en omliggende gemeenschappen verder op een gestructureerde manier te ontwikkelen. Bij de bond zijn 1.120 sporters aangesloten, die verschillende takken van sport beoefenen.

De Surinaamse Voetbal Bond (SVB) en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) spreken vol lof over de gedrevenheid van het ASB-bestuur bij de aanpak van dit project. SVB-voorman Louis Giskus zei tijdens een persconferentie dat Albina met de komst van dit centrum, gezien kan worden als de poort naar Europa. “Er kunnen interlandwedstrijden worden gehouden. Echter stelt de FIFA strenge eisen aan de ruimtelijke ordening rondom zo een stadion", verklaart hij desgevraagd tegenover Starnieuws.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May