Staatsbedrijven blijven kopzorg regering
22 Feb 2013, 16:00
foto
Minister Adelien Wijnerman van Financiën met haar collega van LVV, Hendrik Setrowidjojo. (Foto: Frank Doelwijt)


Het ministerie van Financiën zal binnenkort beginnen financiële rapportagenormen voor staatsbedrijven op te stellen. Over de meeste staatsbedrijven is er weinig actuele informatie over de financiën. Sommige van deze bedrijven hebben herhaaldelijk ongecontroleerde financiële rapporten verstrekt. Andere weten geen realistische en toekomstgerichte begrotingen op te stellen.

Minister Adelien Wijnerman van Financiën heeft dit gisteren gezegd bij de opening van het ‘Awareness Seminar Staatsbedrijven.’ “Deze inspanning zal ons ook in staat stellen rapporten te produceren en publiceren van de gehele niet-financiële publieke sector, volgens internationale standaard normen.” Ze deelde mee dat het ministerie al bezig is met de hervormingen binnen het ‘Public Finance Management’, waarbij de vereisten ook zullen worden doorgevoerd naar de staatsbedrijven.

Ontevreden
In elk geval is de overheid ontevreden met de financiële discipline en verantwoordingsplicht van staatsbedrijven. “Hun financiële relatie met de overheid is onvoldoende transparant, wat ook invloed heeft op de staatsbegroting, met name bij de subsidies en overmakingen aan deze bedrijven.”

In een poging het investeringsklimaat te verbeteren en de vooruitgang van het bedrijfsleven te bevorderen, heeft de regering KPMG Advisory Services gevraagd om ‘business performance assessments’ op te stellen van vijf staatsbedrijven. Ook de Wereldbank is om ondersteuning gevraagd bij het definiëren en uitvoeren van een algemene strategie voor het omgaan met staatsbedrijven en andere publieke gedecentraliseerde entiteiten.

Publiek-private partnerschappen
De monetaire autoriteiten hebben beslist dat alle financiële transacties tussen staatsbedrijven en de overheid moeten worden uitgevoerd op gecentraliseerde bankrekeningen. “Dit is noodzakelijk om binnen het hervormingsproces ervoor te zorgen dat Staatsbedrijven hun financiële transacties doen, op grond van een beter financieel beheer, transparantie en een geautomatiseerd informatiesysteem.”

Een aantal staatsbedrijven zal worden geherstructureerd en geprivatiseerd teneinde sommige van de huidige werkgebieden van deze bedrijven te verbeteren en de lasten voor de staat terug te brengen. De overheid zal hiervoor publiek-private partnerschappen (PPP) uitvoeren. Zijn eigendom en besluitvorming binnen deze bedrijven wil de staat terugbrengen, maar wil hij wel faciliterend optreden.

Wijnerman benadrukte dat de regering vastberaden is in haar streven om het toezicht op en de transparantie van de staatsbedrijven te verbeteren. “Rapportage- en begrotingseisen zullen worden geïntroduceerd en worden afgedwongen. Samen zullen we ervoor zorgen dat de middelen van de Staat op de best mogelijke wijze worden gebruikt.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May