VN verwerpt schadeclaims cholera-slachtoffers Haïti
22 Feb 2013, 10:00
foto
De cholera-epidemie in Haïti heeft aan meer dan 8.000 mensen het leven gekost. (Beeld: BBC)


De Verenigde Naties (VN) heeft de schadeclaims van slachtoffers van de cholera-epidemie in Haïti in 2010 verworpen. Bij de epidemie kwamen bijna 8.000 mensen om.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Haïtiaanse president Michel Martelly persoonlijk geïnformeerd over het besluit. Hij zei dat de VN ongevoelig is voor dergelijke vorderingen op basis van het Verdrag over de voorrechten en immuniteit van de organisatie.

Er zijn aanwijzingen dat de cholera is Haïti is uitgebroken door lekkende rioleringsbuizen van een VN-basis. De wereldorganisatie heeft nooit toegegeven dat zij verantwoordelijk is voor de uitbraak van de ziekte. Ze zegt dat het onmogelijk is on de exacte bron van de ziekte te lokaliseren, ondanks het groeiende bewijs dat de epidemie werd veroorzaakt door slechte sanitaire voorzieningen in een kamp waar besmette Nepalese vredestroepen waren gehuisvest. Bij de cholera-epidemie raakten meer dan 600.000 mensen besmet.

'Niet ontvankelijk'
In een bondige verklaring zei Ban Ki-Moon dat de miljoenen schadevorderingen die advocaten hebben ingediend voor de cholera-slachtoffers, “niet onvankelijk” zijn onder de conventie van 1947 die de VN immuniteit verleent voor haar daden.

Maar een advocaat van de cholera-slachtoffers vertelde de BBC-verslaggever bij de VN, dat de VN-immuniteit geen straffeloosheid kon betekenen. Hij zei dat de zaak bij de nationale rechter zou worden ingediend. Advocaat Brian Concannon gaf aan dat het juridisch team van de slachtoffers, het recht van de VN-immuniteit, zou brengen naar de Haïtiaanse rechtbank met het argument dat de organisatie niet is opgericht als een alternatieve mechanisme voor het omgaan met aansprakelijkheidskwesties, zoals is vastgesteld in de overeenkomst met de overheid.

Hij merkte ook op dat het opheffen van de immuniteit het VN-beleid - die wordt beschermd door de conventie - niet op de proef stelt, maar de uitvoering. De jurist noemt bijvoorbeeld hoe de troepen worden getest op ziekten en hoe op de juiste wijze om te gaan met afvalwater.

US$ 2 miljard
De VN startte in december met een US$ 2 miljard programma om de cholera-epidemie in Haïti, die momenteel de ergste uitbraak in de wereld is, te bestrijden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft deze toezegging herhaald tegenover Martelly.

Cholera is een ziekte van de armoede, zeggen analisten. De ziekte verspreidt zich door besmette ontlasting en, zodra deze in de watervoorziening terecht komen, is de uitbraak moeilijk te stoppen - vooral in een land als Haïti waar er nauwelijks goede rioleringssystemen bestaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May