Ramdin: Ik ben blij dat het volk goed werk waardeert
22 Feb 2013, 06:00
foto
Ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris-generaal van de OAS.


Ambassadeur Albert Ramdin, assistent secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), vraagt zich af wat er schuilt achter het besluit om hem niet te kandideren voor de hoogste post. Deze kwestie heeft nationaal, regionaal en internationaal de aandacht getrokken. "Ik volg de ontwikkelingen in Suriname na bekendmaking van het standpunt van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de voet en het doet me goed, na de gevoelens van teleurstelling te zien, dat het Surinaamse volk mijn werk waardeert", zegt Ramdin aan Starnieuws.

De OAS-topper zegt dat het besluit om hem niet te kandideren ongelukkige en onnodige effecten heeft op zijn functioneren. Hij gaat door met zijn werk te doen. Gisteren heeft hij op de Dominicaanse Republiek zo'n driehonderd studenten toegesproken bij de opening van het nationale model OAS. "Het is dan ook goed om te zien dat je werk wordt gewaardeerd op regionaal niveau. Ik ben onder andere voorzitter van Interdepartementale Werkgroep voor de Jeugd in de OAS en tijdens de ontmoeting in de Dominicaanse Republiek is mij een award uitgereikt om dank te zeggen voor al hetgeen ik voor de jongeren heb gedaan op het Westelijk Halfrond".

Verwarring, onbegrip en speculaties
Ramdin zegt dat het besluit niet alleen voor verwarring, onbegrip en woede heeft gezorgd, maar nu ook speculaties over wat precies hierachter schuilt. "Permanente Vertegenwoordigers in de OAS, met wie ik dagelijks over soms gevoelige aangelegenheden moet werken, vragen mijn staf sinds twee dagen wat er aan de hand is. De wijze waarop bepaalde dingen zijn gezegd, hebben mijn gezag ondermijnd in de OAS, ook bij de staf. Zo werkt een politieke organisatie nu eenmaal. Dat is te betreuren omdat ik nog 30 maanden in deze functie moet functioneren. Ik zal volgende week, na terugkomst in Washington DC, veel tijd moeten besteden om landen te informeren. Overigens, de reden voor de vele vragen is omdat stilzwijgend al deze landen hadden verwacht dat Suriname mij zou nomineren. Ziedaar de verwarring en onbegrip", stelt de assistent secretaris-generaal.

Een ander element dat aan hem door enkele Caribische landen is gemeld, is de irritatie dat in naam van Caricom bepaalde uitspraken worden gedaan en bij voorbaat conclusies worden getrokken, zonder dat zij geconsulteerd zijn. Dit vinden Caribische leiders een kwalijke zaak waarover het laatste woord nog niet is gezegd. "Velen vinden de haast waarmee zaken worden benaderd onnodig, prematuur en strategisch kortzichtig. Het is bekend dat een ander land in het Caribisch Gebied, Belize, nu ook besloten heeft om zich kandidaat te stellen voor de post van assistent secretaris-generaal. Ervaring heeft uitgewezen dat wanneer Caricom meerdere kandidaten voor dezelfde functie voordraagt, in de meeste gevallen geen van ze wordt gekozen", zegt Ramdin.

Eigen belang ondermijnen
De OAS-topper zegt opgemerkt te hebben dat klaarblijkelijk een zekere mate van onbegrip bestaat over hoe bepaalde kandidaturen te beoordelen, zoals die van Guatemala en Costa Rica of die van Mexico. Volgens Ramdin heeft Mexico geen kandidaat voorgedragen, zoals minister Winston Lackin dat meldde. Het gerucht van een Mexicaanse kandidatuur was verspreid tijdens de Summit of the Americas in april 2012 in Cartagena, Colombia door de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana. De persoon die zij noemde heeft daarna ontkend enige interesse te hebben.

De kandidaatstellingen in Centraal Amerika hebben in eerste instantie niets te maken met de OAS, stelt Ramdin. "Het heeft alles te maken met de sub regionale touwtrekkerij rondom de verkiezing van een nieuwe secretaris-generaal voor het Centraal Amerikaans Integratie Systeem, SICA, de counterpart van Caricom. Deze achtergronden en de hierop gebaseerde analyses zijn van belang en noodzakelijk vooraleer een standpunt wordt ingenomen. Als dat niet gedaan wordt, is de risico groot dat men op een verkeerd spoor wordt gezet en daarbij eigen belangen gaat ondermijnen", legt Ramdin uit. Hij hoopt dat fouten worden ingezien en de situatie kan worden hersteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May