DNA-leden willen openbare bespreking situatie universiteit
21 Feb 2013, 16:00
foto


De parlementariërs Asiskumar Gajadien (NF/VHP), Ronny Asabina (BEP), Carl Breeveld (DOE), Patrick Kensenhuis (NF/NPS), Winston Jessurun (NF/DA91) en Arthur Tjin-A-Tsoi (NF/NPS), hebben waarnemend voorzitter Ruth Wijdenbosch een dringend schrijven gestuurd waarin zij vragen om met spoed openbare vergadering. Onderwerp is wat zij noemen ‘de verontrustende interventies op de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen (FMijW) en de door de regering te treffen maatregelen om verbetering te brengen in het onderwijs op de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De parlementariërs vinden het van groot belang dat De Nationale Assemblee en de samenleving goed worden geïnformeerd over het beleid van de regering over de situatie op de universiteit. Aan de FMijW zijn enkele leden van het faculteitsbestuur ontheven door het bestuur van de Universiteit. Volgens de parlementariërs wordt deze faculteit nu bestuurd door een interim team. Dit team wordt geleid door Kenneth Vaseur, lid van het bestuur van de universiteit en directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Volgens de parlementariërs wordt met dit handelen ernstig getornd’ aan de cruciale rol die de universiteit dient te vervullen in de duurzame ontwikkeling van Suriname.

Onafhankelijk orgaan
De parlementariërs zijn van mening dat de verschillende functies die Vaseur bekleedt in tegenspraak zijn met de redenen van het universiteitsbestuur dat de faculteitsleiding overbelast zijn of zelf verschillende functies hebben. Ook wordt in de brief aangegeven dat door het universiteitsbestuur steeds vaker handelingen worden genomen die rechtsonzekerheid creëren.

De briefschrijvers wijzen er op dat de universiteit een onafhankelijk orgaan moet zijn, vrij van partijpolitieke invloeden, en waar objectieve wetenschapsbeoefening hoog in het vaandel moet staan. De buiten functie stelling van een deel van het faculteitsbestuur is voor hen dan ook reden wantrouwig te zijn over het wetenschappelijke en onafhankelijke karakter van de universiteit. Deze situatie is zeker niet in het belang van het land, vinden de assembleeleden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May